El president de Rússia, Vladímir Putin, estudia com mobilitzar més tropes per a la guerra d'Ucraïna sense enfadar la població. Segons ha informat el servei d'intel·ligència militar del Regne Unit en el seu informe diari, el Kremlin s'estaria plantejant apujar l'edat màxima de reclutament militar rutinari dels 27 fins als 30 anys "per facilitar l'augment de les forces russes en un 30% anunciat anteriorment", i que el govern rus va donar per complert setmanes després. Però a mesura que la guerra s'allarga i els problemes logístics i de mobilització empitjoren, la Defensa russa estaria buscant la manera de fer-ho sense despertar el rebuig de la població, tal com ja va passar quan es va anunciar la 'mobilització parcial' anterior.

Mobilització encoberta

Segons les informacions de la intel·ligència britànica, Andrei Kartapolov, cap del Comitè de Defensa de la Duma Estatal de Rússia, ha suggerit ampliar l'edat de la conscripció militar rutinària abans del reclutament que es farà a la primavera de 2023 per augmentar el nombre d'homes entre les files en un 30%. Segons el Regne Unit, el president Vladímir Putin estaria a favor d'aquesta mesura, i per això els seus subordinats estarien posant a prova la reacció de la societat russa i saber si aquest mètode "sembla menys alarmant per a la població que anunciar una altra ronda del impopular procés de 'mobilització parcial'", el qual va provocar mostres de rebuig arreu del país.

Proposen mobilitzar els estrangers naturalitzats

Alternativament, el règim rus posa a prova la reacció de la societat a altres polítiques de reclutament. El cap del Comitè d'Instrucció de Rússia, Alexandr Bastrikin, va proposar la setmana passada una mobilització que prioritzi els ciutadans russos que hagin aconseguit la nacionalitat a través de la naturalització. "És convenient estudiar l'enviament prioritari dels ciutadans naturalitzats per a participar en el compliment de les tasques de l'operació militar especial", ha assenyalat Bastrikin. Va agregar que els estrangers obtenen massivament la ciutadania russa eludint el servei militar, que és un dels deures que imposa la Constitució. "En els últims cinc anys l'han rebut més d'un milió de persones procedents d'Àsia Central i el Caucas Sud, 550.000 d'ells antics habitants de Tadjikistan, Uzbekistan i Kirguizistan", va indicar. Segons les seves dades, només en el primer semestre de 2022 més de 60.000 ciutadans adults d'aquests països, antigues repúbliques soviètiques, van obtenir la ciutadania russa. Bastrikin va recordar que des que va començar la campanya militar a Ucraïna, de la qual es complirà un any el pròxim 24 de febrer, l'Estat promou l'enrolament dels estrangers oferint-los un procediment simplificat de naturalització.