Pas endavant del president rus, Vladímir Putin. Aquest dimecres el líder del Kremlin ha anunciat la "mobilització militar parcial" de la població per respondre a les derrotes consecutives que l'exèrcit rus acumula en el front ucraïnès. Ho ha fet en un discurs a la nació russa, i la decisió és la de cridar a files part de la població, un moviment desitjat des de fa dies per diversos sectors del Kremlin, inquiet per la contraofensiva d'Ucraïna. El moviment arriba tot just quan Putin ha rebut més critiques i després d'un silenci llarg, sobretot, des que l'exèrcit ucraïnès ha recuperat completament la regió de Khàrkiv. A més, el líder rus ha assegurat que des d'ara el seu objectiu és "alliberar el Donbass". És a dir, nou canvi d'estratègia. Les paraules de Putin són una clara escalada del conflicte a Ucraïna, les quals arriben poc després que les autoritats de les autoproclamades repúbliques de Lugansk i Donetsk anunciessin les dates per celebrar els seus referèndums per adherir-se a Rússia

Què vol dir una mobilització parcial?

En aquest context, però, després de 210 dies de guerra, quines implicacions té una mobilització parcial? Segons Reuters, amb cites del ministre de Defensa de Rússia, Serguei Xoigú, aquesta s'aplica amb experiència militar prèvia. Per ara, les persones que han servit com a reclutes o estudiants, no seran cridades. I a més, un fet que ha estat qüestionat durant tot aquest temps: les persones convocades rebran formació abans de ser desplegades. Així, la mateixa agència destaca que els recursos són enormes, 25 milions de persones, de les quals 300.000 seran convocades. 

Xoigú ha comparegut just després de Putin, i bàsciament el seu missatge ha estat calcat al de Putin. A més, ha destacat que la república de Lugansk ha estat "completament alliberada". "Rússia està combatent Occident i totes les forces de l'exèrcit rus -incloent-hi activitats nuclears- hi estan participant". En aquest sentit, també ha posat de manifest que Rússia està sota l'atac de l'OTAN i que civils del Donbass estan morint. Així, ha destacat el paper de l'exèrcit del seu país i ha subratllat que les tropes ucraïneses van perdudes. 

Amb dades sobre la taula, el ministre ha subratllat que han mort uns 100.000 soldats ucraïnesos durant la guerra i que les pèrdues de l'altre bàndol són tan importants que necessitaran reclutar més persones i de qualsevol casuística. A més, també ha posat de manifest que més de 2.000 instructors de l'OTAN haurien mort i 1.000 haurien fugit de la guerra. 

Malgrat l'evident escalada del conflicte que suposa aquesta mobilització, Xoigú ha continuat també fent servir el terme que s'ha fet servir des de l'inici a Rússia per referir-se a la guerra: "operació militar especial". 

Primeres reaccions

Les reaccions a primera hora del matí encara són escasses. De moment, el cap de l'oficina del president d'Ucraïna, Andriy Yermak, ha fet un tuit amb una imatge d'una videoconferència que ha mantingut amb membres del comitè d'intel·ligència de la Cambra de Representants dels EUA. "Durant més de sis mesos d'una guerra a gran escala contra Ucraïna, Rússia no ha pogut assolir el seu objectiu. Ha passar gràcies al coratge de la nació ucraïnesa i l'ajuda dels nostres socis internacionals", ha destacat.

Per altra banda, l'assessor presidencial ucraïnès Mykhailo Podolyak, hauria dit a Reuters que la mobilització de Rússia va ser un pas previsible que resultarà extremadament impopular i subratlla que la guerra no va segons el pla de Moscou.

Què ha dit Putin durant el seu discurs?

Putin ha constat, durant el discurs que ha pronunciat aquest dimecres, que la mobilització de part de la població entra en vigor des d'aquest mateix dimecres i tal com s'ha precisat es dirigeix a grups concrets: "Només els ciutadans de la reserva estaran subjectes a la trucada de la mobilització parcial", ha destacat el líder rus durant el seu discurs.  

Així, ha afegit que l'exèrcit s'enfrontava a les operacions militars del col·lectiu oest en una línia de front de més de 1.000 km a Ucraïna. 

Putin també ha exposat que Rússia donarà el seu suport total als referèndums anunciats per aquest cap de setmana a Luhansk, Donetsk, Kherson i Zaporiyia per unir-se a la Federació Russa. En aquest sentit, ha acusat occident d'haver iniciat una guerra contra Rússia a Ucraïna el 2014.

"En la seva política agressiva antirussa, Occident ha traspassat totes les línies", ha destacat. A més, també ha aprofitat per acusar els països occidentals de planejar destruir Rússia i utilitzar el xantatge nuclear.

Putin no s'ha arronsat ni una mica durant el discurs i ha recalcat que utilitzaria "tots els mitjans disponibles" i que aquells que intenten utilitzar el xantatge nuclear contra Rússia trobaran que les taules es poden girar en contra. Ha dit explícitament: "No vaig de farol".

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin / Efe