El govern dels Estats Units ha admès que s'enfronta a una crisi de subministrament de gasoil a causa d'un ciberatac. Segons l'administració Biden, el "segrest" de la xarxa més gran d'oleoductes del país s'ha dut a terme mitjançant un ransomware, que bloqueja l'accés a la informació a canvi del pagament d'una recompensa per alliberar-lo.

En una roda de premsa des de la Casa Blanca, la secretaria d'Energia dels EUA, Jennifer Granholm, ha volgut recalcar com a causa de l'atac, el país no pateix una escassetat de combustible, sinó un problema de subministrament.

És per això que el govern ha demanat als consumidors que no acumulin carburant i als venedors que no aprofitin aquest moment per a especular.

Crisi de subministrament

Granholm va intentar calmar la por a un desproveïment després que Colonial, l'empresa que proveeix el 45% del combustible que es consumeix a la costa est dels EUA, fos víctima del ciberatac. "Sabem que tenim gasolina, només hem de portar-la als llocs correctes", va insistir la responsable. A més, va explicar que els estats més afectats són Carolina del Nord, Carolina del Sud, Tennessee, Geòrgia, i Virgínia.

Granholm va anticipar que davant el tancament dels mercats aquest dimecres, Colonial prendrà una decisió respecte al reinici del bombament al llarg dels 8.850 quilòmetres d'oleoductes que opera, encara que en tot cas s'espera que passin uns dies fins que la xarxa torni a estar en funcionament.

L'Administració Biden, que ja ha aixecat les restriccions al transport de combustible per carretera i altres mitjans per a facilitar el subministrament, està avaluant mesures per a ampliar la distribució de combustible per via marítima i fèrria, segons va donar a conèixer la Casa Blanca.

Pugen els preus

Els experts han advertit que, en cas de persistir la paralització d'activitats, els preus del gasoil podrien pujar fins a nivells no vists des de finals de 2014.

L'Associació Estatunidenca de l'Automòbil va revelar que el preu mitjà de la gasolina es va situar aquest dimarts en 2,98 dòlars el galó, en comparació amb els 2,96 de la mitjana nacional durant el cap de setmana.

Granholm ha demanat als amos de les gasolineres que actuïn amb responsabilitat i adverteix que no toleraran "un augment excessiu de preus" dels combustibles. Pel que fa als consumidors, la secretaria va assenyalar als consumidors que "no hi ha motius per acumular gasolina".

El ciberatac

Segons les investigacions de l'FBI, tot apunta que els responsables del ciberatac és grup de pirates informàtics localitzats a Europa de l'est anomenats "Darkside". L'FBI va assenyalar a més en un comunicat que continua treballant amb l'empresa i els seus socis del Govern en la recerca de l'atac per ransomware, el mitjà amb el qual el grup de pirates informàtics va bloquejar l'accés als ordinadors de la companyia i demana diners per a alliberar-los.

En la mateixa roda de premsa que Granholm, el secretari de Seguretat Nacional dels EUA, Alejandro Mayorkas, va afirmar que els atacs amb ransomware han deixat només aquest any més de 350.000 milions de dòlars en pèrdues al país.

Mayorkas va apuntar que aquest tipus de ciberatacs no són una amenaça imminent, sinó que ja és aquí, i va aclarir que això "no és exclusiu dels Estats Units".

Foto principal: extractor de petroli / ACN