Pequín ha endurit les restriccions i ha posat en marxa mesures extraordinàries i inèdites per contenir el brot de coronavirus en el seu principal centre a l'engròs d'alimentació, com la de fer test del virus als empleats de tots els restaurants, universitats i mercats de la ciutat.

Una tasca titànica tenint en compte les desenes de milers de restaurants i petits establiments de menjar que hi ha a la capital xinesa, a més dels centenars de mercats d'alimentació i les desenes de campus universitaris.

Des de dissabte s'han realitzat 356.000 proves d'àcid nucleic, ha dit avui Zhang Qiang, responsable de l'equip de prevenció municipal, que va anunciar que es faran a més test als treballadors sanitaris, als qui viuen en complexos residencials on hi hagi casos confirmats, a funcionaris i a professors i estudiants que hagin reprès les classes.

També es faran proves a unes altres 355.000 persones relacionades d'alguna forma amb el mercat a l'engròs de Xinfadi, el focus del nou brot, que ha causat en sis dies 137 contagis a la ciutat, 31 en les últimes 24 hores, quatre més que el dia anterior.

400.000 test diaris

Segons Zhang, Pequín pot realitzar 400.000 test cada dia, una capacitat que s'incrementarà encara més per atendre la demanda, al que s'unirà l'arribada a la ciutat d'un laboratori de bioseguretat mòbil de nivell 3 instal·lat en un gran camió.

Aquests laboratoris mòbils, dels quals la Xina compta amb una vintena, estan especialitzats en el diagnòstic i la investigació de patògens especialment virulents i de fàcil i ràpida transmissió.

Un d'ells, amb capacitat per realitzar mil anàlisis al dia i que s'ha desplaçat a altres províncies xineses durant la pandèmia, s'ha assignat al districte de Fengtai, on es troba el mercat de Xingfai.

Un total de 98 hospitals i centres designats s'han habilitat a tota la metròpolis -de 22 milions d'habitants- per poder realitzar aquests centenars de milers de test.

La ciutat va elevar dimarts el seu nivell d'alerta sanitària del 3 al 2 (en una escala de l'1 al 4) però ha posat en marxa mesures que van molt més enllà d'aquest nivell 2, en el qual es trobava fa tot just dues setmanes.

Suspesos els vols interprovincials

Entre aquestes mesures inèdites fins ara, s'han suspès els vols interprovincials per evitar la propagació a altres províncies -almenys quatre ja s'han vist afectades- i s'han cancel·lat les classes en tots els nivells, que s'havien anat reprenent des de fa més d'un mes.

Un total de 1.255 vols d'entrada i sortida a Pequín han estat cancel·lats des de dimarts

Pequín ha desinfectat ja 276 mercats de productes agrícoles i tancat 11 mercats subterranis i semisoterranis, a més d'inspeccionar 33.173 serveis de repartiment de menjar a domicili.

Les biblioteques, museus i parcs obriran a partir d'avui durant un temps limitat i amb un aforament no superior al 30 % de la seva capacitat.

Algunes zones de la capital han elevat la seva alerta al nivell 1, com el barri com el districte de Fengtai, mentre que en alguns complexos residencials s'ha decretat el confinament de tots els veïns, tant en aquest districte del sud-oest de la ciutat com en d'altres on han sorgit casos.

A les persones que viuen en "àrees clau", on s'han detectat nous contagis -que són ja nou districtes de la capital- se'ls ha prohibit sortir de Pequín.

També s'ha suspès la celebració de casaments, banquets i un altre tipus d'activitats que congreguin grans grups de persones.

Fora d'això, s'han reprès les restriccions del nivell 2 d'alerta, de les quals els pequinesos s'havien acomiadat el passat 6 de juny: controls de temperatura i identitat a l'entrada d'habitatges i locals, obligació de portar màscara i restriccions per sortir de Pequín si no és amb causa justificada.

Casos lleus

Entre els 137 encomanats que ha deixat el nou brot, només un es troba en estat crític, quatre en estat greu i la resta estan lleus. El més jove dels nous infectats té només vuit anys.

El vicedirector del Centre Municipal de Prevenció de Malalties de Pekin, Pang Xinghuo, va considerar "possible" que en els propers dies augmenti el nombre de casos, abans de començar a reduir-se, ja que el mercat de Xinfadi era el més gran de la capital i el més gran del seu tipus a Àsia pel que existeix un "alt risc de transmissió".

Per l'estat dels pacients i altres indicis, alguns científics xinesos estimen que el virus del nou brot no sembla especialment greu o almenys no tan letal com el que ha afectat Europa i altres països occidentals.

La principal hipòtesi sobre el seu origen amb què treballen els experts continua sent la del salmó, en haver-se trobat traces del virus en unes taules de tallar peix d'un venedor d'aquest producte al mercat de Xinfadi.

Amb tot, adverteixen que aquesta via no està confirmada i alguns científics consideren "improbable" que aquest peix, que la Xina importa majorment congelat, pugui ser portador de la malaltia.

Els comerciants xinesos han deixat d'importar salmó des de països com Noruega o d'altres com Austràlia o Xile, mentre que els supermercats del país l'han retirat de les seves prestatgeries.

Els comerciants xinesos han deixat d'importar salmó des de països com Noruega o d'altres com Austràlia o Xile

Molts restaurants japonesos de Pequín han vist cancel·lades les seves reserves i reduït considerablement el seu nombre de clients a causa d'aquesta relació entre el salmó i el brot, malgrat que a Xinfadi es van trobar fins a 40 traces del patogen en altres productes i objectes, segons els mitjans locals.

El director del Centre de Prevenció i Control de Malalties xinès, Gao Fu, va assegurar que el nou brot podria haver començat al maig i que és possible que hi hagués "molts portadors asimptomàtics o lleus aquell mes" el que explicaria que hi hagi "una alta concentració del virus en l'entorn" del mercat.

"És la nostra estimació i necessita ser encara verificada", va afirmar Gao en una reunió amb oficials de salut pública a Xangai, segons el portal d'informació privat Caixin.

El científic va explicar que el SARS-CoV-2 "pot covar-se en entorns foscos, humits i contaminats, el que ningú no pot preveure."

"Després s'exposa a molta gent després d'un cert període d'incubació. Crec que això és el que ha passat a Pequín", va dir.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat