Xina ha suspès les importacions de salmó des d'Europa ja que asseguren que és el causant del rebrot de coronavirus registrat a Xinfadi, un mercat de fruites i verdures de Pequín. Els diaris del govern de Xi Jinping asseguren que el virus es va escampar a través d'unes taules de tallar utilitzades per preparar el salmó.

 

El Centre de Control de Malalties de la capital xinesa va més enllà i asseguren que també ha arribat a través de marisc i carn contaminada. Tot i que no especifiquen la seva procedència exacta sí la vinculen amb el continent europeu. Així doncs, el salmó ha estat fulminat dels mercats a Pequín. Des del Consell de Noruega de Productes de Mar lamenten que estan rebent moltes cancel·lacions de comandes com a mesura dràstica.

La hipòtesi del gegant asiàtic no concorda amb la de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que no ho veu com la causa principal. A més, els experts donen pràcticament per descartat que el salmó pugui ser portador del coronavirus. Els mateixos epidemiòlegs xinesos són els qui anteriorment havien assegurat que els peixos, en el seu hàbitat natural, no poden contagiar-se per aquest virus.

Però ara defensen que es va contaminar durant el procés de captura i transport per part dels mateixos pescadors europeus. La Xina importa prop de 80.000 tones de salmó fresc i congelat anualment procedent de Noruega i Dinamarca però també de Xile, Austràlia i el Canadà, entre d'altres. Precisament en el transport d'aquest producte en grans congeladors fa que "el virus es conservi durant molt de temps i augmenti la probabilitat d'infectar persones". Aquesta és la tesi que defensa el Centre Xinès de Control i Prevenció de Malalties que, segons els primers resultats investigats, senyalen que provenen d'un brot mutat a Europa. Tot plegat, un fort cop per aquest mercat que mou més de 700 milions de dòlars.

Grafica mercat salmó

Després de 56 dies sense informar de cap cas de contagi, Pequín n'ha registrat 100. Els símptomes del primer cas detectat es van manifestar el 9 de juny i la infecció es va confirmar l'11. Diversos dels casos inicials es van detectar en sis clíniques diferents de la ciutat.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat