El guanyador de les eleccions que han tingut lloc aquest diumenge a Còrsega, Pè a Corsica (Per Còrcega) és un partit nacionalista cors l'èxit del qual ha anat augmentant durant els últims anys. D'on ve la formació i quins són els seus objectius?

La formació: orígens i evolució

Els orígens de la formació Pè a Corsica es remonten al 1920, quan va sorgir a França un moviment nacionalista desenvolupat amb l’establiment del partit Partitu Corsu d'Acció / Parti Corse d'Action (Partit d'Acció Cors) a la ciutat de Bàstia.

El 2003 es va celebrar un referèndum consultiu sobre l'aprobació de la restructuració del sistema d'administració a Còrsega, que va fracassar per una majoria estreta. Des dels anys 70 fins el 2014 també hi ha hagut molts atemptats i assalts agreujats reclamats per un grup armat que es fa dir Front Nacional de Liberació de Còrsega (FLNC). El 2012, les enquestes van mostrar més suport per la restructuració del sistema d'administració del territori cors (51%) que per la independència total (10-15%).

A les eleccions regionals franceses de desembre del 2015, Pè a Corsica va guanyar 24 de 51 escons. L'alcalde de Bastia Gilles Simeoni va guanyar les eleccions amb el 35,34% dels vots. Jean-Guy Talamoni, líder de Corsica Libera, va dir: "Ha estat una marxa de més de 40 anys per arribar aquí. Còrsega no és només una circumscripció administrativa francesa: és un país, una nació, un poble".

Objectius del partit

Els principals objectius dels corsos són: un estatut d'autonomia i la independència de França a llarg termini; la promoció de la llengua corsa i la seva obligació vital docent a les escoles; la limitació de la infraestructura turística i les polítiques que promouen el turisme per establir en el seu lloc un desenvolupament econòmic sostenible; el compliment dels permisos de construcció; el compliment de la legislació costanera i el reconeixement de l’estatut de presoner polític als membres empresonats del moviment nacionalista cors, inclosos els que han estat condemnats per violacions de la llei comuna.

El líder dels corsos

El líder de Pè a Corsica és Gilles Simeoni, un advocat i polític francès de 50 anys que entre el 2014 i el 2016 va ser alcalde de la localitat de Bàstia. Actualment és president del Consell Executiu de Còrsega des del desembre del 2015.

Simeoni va iniciar la seva carrera política a la Universitat de Còrsega, on va ser un membre actiu dels sindicats d’estudiants abans de començar a dedicar-se professionalment a la política l’any 2001, quan va participar a les eleccions municipals en suport de la candidatura de Marie-Jean a través del moviment A Mossa Naziunale.

El 2008 el polític va donar el seu primer cop polític col·locant-se en segon lloc després de la primera ronda d’eleccions municipals amb un 14,91% dels vots, gairebé cinc punts per sobre dels que li atribuïen les enquestes.

En els següents comicis, l’any 2010, Simeoni es presenta amb la llista Femu a Còrsega aconseguint 11 representants escollits a l’Assemblea de Còrsega. Dos anys més tard, en les eleccions legislatives del 2012, el polític guanya al districte de Còrsega, en particular, a la zona que abasta la Gran Bastia i el Cap Corse.

L’any 2014, els resultats de les eleccions municipals li van atorgar l’alcaldia de Bastia. El 2015, en els comicis departamentals, Simeoni va aconseguir una victòria amarga, donat que el seu aliat, François Tatti, es va dirigir a la seu del Consell General per celebrar la victòria de François Orlandi.

A les eleccions territorials del 2015, la llista encapçalada pel polític cors va assolir la segona posició, amb un 17,62% dels vots.