Amb motiu del Dia Internacional de la Visibilitat Transgènere, el govern de Joe Biden ha anunciat aquest dijous que les sol·licituds dels passaports dels Estats Units inclouran una tercera casella, anomenada 'X', per a les persones trans no binàries que no s'identifiquen amb el gènere masculí ni el femení. Aquesta mesura entrarà en vigor a partir de l'11 d'abril vinent. La Casa Blanca ha explicat que amb aquesta decisió s'està fent un "pas considerable" en el compromís del president Biden de garantir la identificació d'aquestes persones tal com reclamen. Paral·lelament, Washington també ha anunciat que farà els canvis necessaris en els sistemes de l'Administració del Transport dels Estats Units, amb una nova tecnologia que reemplaci el sistema d'escorcoll i inspecció basat en el gènere, i que millori la seguretat i el respecte a les persones transgènere en els seus viatges.

Casella 'X'

D'aquesta manera, l'Executiu de Biden es compromet a tenir instal·lats aquests nous sistemes enguany i també a validar els procediments d'identificació de les persones transgènere i no binàries en els punts de seguretat dels aeroports. A més a més, la Casa Blanca assegura que s'està treballant amb les grans aerolínies perquè incloguin la casella 'X' en els seus formularis a l'hora de procedir a la identificació dels passatgers. Dues d'elles, assegura l'administració Biden, ja han implementat aquesta mesura. Amb aquestes novetats, la Casa Blanca cerca "avançar en la dignitat, el respecte i l'autodeterminació de les persones transgènere, millorant la seva experiència de viatge". Les mesures per als viatgers es recullen en un altre paquet de promeses dirigides a la comunitat transgènere, com ara destinar més recursos a la salut i l'educació per a ajudar als nens i joves transgènere, sobretot en relació amb la seva salut mental, per a evitar els casos d'assetjament o els suïcidis, que actualment són extremadament alts entre les persones trans. De la mateixa manera, hi ha compromisos per a millorar l'accés de les persones transgènere a diversos programes d'ajuda federals.

Autodeterminació

Un pas endavant en l'autodeterminació de gènere, que no és res més que el dret a poder decidir de quina manera vols que t'identifiqui l'Estat al qual pertanys. A l'Estat espanyol, l'esborrany de la Llei Trans impulsada pel ministeri d'Igualtat juntament amb les principals associacions de la comunitat, en principi va incloure la mesura d'introduir una tercera casella en els documents d'identitat per a les persones que rebutgen la divisió binària (home/dona) del gènere. Finalment, però, aquest punt va ser eliminat de la llei que finalment es va aprovar, juntament amb altres mesures del document original.