La Unió Europea està en crisi. Sobre què parlen a Twitter els eurodiputats? Pel que sembla, tot i ser diputats al Parlament Europeu, diuen poques coses sobre Europa. Els ciutadans europeus tenen moltes preocupacions compartides: immigració, canvi climàtic, economia, protecció dels drets... però segons recull l'European Data Journalism Network, els europarlamentaris elegits en les eleccions del passat mes de maig no semblen gaire interessats en discutir sobre aquestes qüestions sinó més aviat semblen més interessats en temes domèstics. 

Les cinquanta paraules més tuitejades pels diputats espanyols durant el primer mes demostren que les eleccions del 10 de novembre van tenir una importància cabdal. Entre els mots que més criden l'atenció, segons recull la publicació, són "govern", "Vox", "Sánchez" i "Catalunya". I les que fan referència a assumptes europeus són poques. 

Ara bé, el cas d'Espanya no és un fet aïllat. Les eleccions generals poden justificar que els eurodiputats se centrin més en qüestions internes tanmateix, en altres països la situació és similar. Tal com subratlla l'European Data Journalism Network, alguns tuits fets per eurodiputats italians mostren preocupació per la política domèstica. D'aquesta manera, entre les paraules més usades hi ha "scudo" –una abreviació d''scudo penale', una referència a les siderúrgiques ILVA a Taranto– també hi ha "tasse", en referència al decret d'Impostos del govern de Giuseppe Conte i els noms dels polítics nacionals. 

Els núvols de paraules generats pels eurodiputats francesos i alemanys parlen una mica més d'Europa però a grans trets. "Parlament", "Comissió" o "Europa" són algunes de les paraules més tuitejades. Tot i que els temes més visibles fan referència al canvi climàtic i a la feina.

El salari d'un eurodiputat

Els eurodiputats no parlen d'Europa però cobren de les institucions europees. El salari mensual brut, és a dir, abans de les retencions d'impostos, està al voltant dels 8.757 euros, segons dades del juny del 2018, que recull Graphic News. Això implica que, anualment, els eurodiputats reben uns 105.092 euros.

Cal recordar que, a més, per visitar Brussel·les o Estrasburg, els representants obtenen 320 euros en dietes. Però no s'acaba aquí. També tenen dret a despeses de viatge al Parlament Europeu, i aquests són reemborsables si es presenta un rebut. A més, altres viatges a altres destinacions que tinguin a veure amb Europa poden ser pagats. L'Eurocambra disposa de 4.454 euros anuals per a cada funcionari per a viatges externs, segons recull també Graphic News. 

Quant treballa un eurodiputat?

El Parlament Europeu té un organitzat calendari amb 134 dies d'activitat. Generalment l'activitat és de dilluns a dijous –excepte set divendres a l'any, que corresponen a activitats parlamentàries exteriors– i amb dues setmanes per Nadal i quatre a l'agost d'absència d'activitat, segons recull la publicació 20 minutos.