El president de la Generalitat, Pere Aragonès, presentarà en les properes hores una querella contra l'exdirectora del CNI Paz Esteban i contra NSO Group, l'empresa responsable de Pegasus, pel cas d'espionatge contra responsables del moviment independentista conegut com a CatalanGate. Així ho ha anunciat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, que ha explicat que l'acció penal que ara s'inicia s'haurà d'estendre a qualsevol persona física i jurídica a qui la instrucció detecti que pugui tenir qualsevol tipus de responsabilitat.

El cas d'espionatge massiu contra membres del moviment independentista català va ser denunciat pel laboratori canadenc CitizenLab el passat mes d'abril. Unes setmanes més tard, l'aleshores directora general del CNI Paz Esteban va admetre davant la comissió de secrets oficials que la intel·ligència espanyola havia espiat Aragonès i l'entorn de Carles Puigdemont amb autorització judicial. El president va reclamar aleshores explícitament el cap de la ministra de Defensa, Margarita Robles, per aquest cas, però el Govern espanyol va acabar substituint Paz Esteban.

 

Espionatge

La portaveu del Govern ha especificat que els fets poden constituir delictes d'intrusió no autoritzada en equips informàtic, intercepció il·legal de comunicacions, espionatge i producció i adquisició d'spyware, entre d'altres delictes. Ha detallat que el president va ser atacat almenys en 4 ocasions, sense que es pugui assegurar que no hi hagués hagut més atacs; que l'espionatge atempta contra els drets individuals del president, però també s'estén a l'exercici de les seves responsabilitats polítiques i representatives; i que el context temporal de les infeccions es relaciona amb múltiples esdeveniments personals professionals i polítics, alguns dels quals estarien vinculats al procés de negociació per a la investidura de Pedro Sánchez, amb l'època en què es va produir la inhabilitació de l'anterior president de la Generalitat, Quim Torra, així com en el context polític immediatament posterior a la investidura de Sánchez.

L'acusació contra el CNI es basa en la revelació de la seva directora a la comissió de secrets del Congrés, on va explicar que els serveis d'intel·ligència havien espiat diferents líders polítics independentistes, incloent-hi Aragonès. "Els objectius demostren una clara motivació d'índole política que només seria d'interès en clau interna i amb finalitats d'espionatge polític", ha afegit Plaja. Per aquesta raó, el Govern requereix saber qui té Pegasus, qui és responsable d'usar-lo i contra qui, i quin acte delictiu es va argumentar per espiar al president.

Identificar els autors i preservar proves

Plaja ha insistit que la investigació que ha d'arrencar amb aquesta querella, ha de garantir de forma urgent una investigació dels fets i identificar totes les persones que hi van participar, però també ha de servir per preservar les proves i evitar que puguin desaparèixer i descobrir l'abast d'aquesta informació sostreta no només al president sinó també a la resta d'espiats, conèixer la finalitat amb què es va sostreure i on està emmagatzemada

"Ha de culminar la investigació dels fets de manera àgil i que eviti la prescripció dels mateixos. S'ha d'evitar la impunitat dels responsables i assegurar el rescabalament dels danys i perjudicis causat i de totes les seves víctimes", ha reblat.