El Parlament Europeu ha aprovat aquest dijous una resolució per condemnar l'assassinat de la jove kurda Mahsa Amini en mans de la Policia de la Moral de l'Iran, i exigir-ne responsabilitats. En el text, els eurodiputats insten l'Executiu europeu a adoptar sancions econòmiques contra els "agents iranians implicats tant en la mort d'Amini com en la violència contra els manifestants" que protesten des de fa setmanes contra la repressió de les dones. Pel que fa a les circumstàncies que envolten la mort de la jove de 22 anys, l'Eurocambra "demana una investigació imparcial, eficaç i, sobretot, independent sobre el maltractament i tràgic assassinat" que va patir, indiquen en una nota. A més a més, la resolució fa una crida a l'ONU perquè obri una investigació oficial de la situació al país.

El Parlament Europeu condemna l'assassinat d'Amini

En el text aprovat, el Parlament Europeu "expressa el seu ferm suport al moviment de protesta pacífica a l'Iran" i, en particular, a les joves que dirigeixen i participen en les revoltes socials. Amb tot, "condemna fermament" la repressió policial contra els manifestants i demanen a les autoritats l'amnistia per als detinguts. Les ONG prodrets calculen que Iran ja hauria acumulat un centenar de morts en el marc de les protestes que tenen lloc arreu del país. Un dels casos més recents i xocants és el d'una noia de 17 anys, Nika Shakarami, que hauria perdut la vida a conseqüència de la repressió policial. La família de l'adolescent morta ha denunciat que les de forces de seguretat van robar el cadàver i el van enterrar d'amagat, lluny del seu poble natal. Davant la indignació internacional provocada pel cas, les autoritats judicials iranianes han assegurat que l'investigaran degudament.

L'Iran alerta que respondrà a les sancions

Aquest dimecres, i davant les previsions que la UE estaria planejat sancions contra els responsables de la mort d'Amini, l'Iran va advertir que respondrà a qualsevol mesura "feta a correcuita" i "poc meditada" que pugui prendre el club comunitari. Així, el bloc "ha d'esperar una resposta recíproca i efectiva de l'Iran”, va dir el ministre iranià d'Exteriors, Hosein Amir Abdolahian, en una conversa amb el seu homòleg italià, Luigi di Maio. Amini, de 22 anys, va morir el 16 de setembre després de ser detinguda tres dies abans per la Policia de la Moral a Teheran, per considerar que portava el vel islàmic mal posat. Segons els metges consultats per la seva família, hauria mort a causa dels cops que va rebre abans i després d'arribar a comissaria.