La jove iraniana que ha despertat una revolta social a l'Iran va morir apallissada, suposadament en mans de la policia. L'advocat de la família de Mahsa Amini, Saleh Nikbakht, ha indicat aquest diumenge que els metges acreditats independents consultats pels parents asseguren que la mort de la jove sota custòdia policial va ser per cops i no per malalties prèvies, com havien indicat fins ara les autoritats del país. "Jo, i els metges de renom i les persones amb coneixements que han estat consultades, creiem que Mahsa definitivament va ser colpejada abans d'arribar a la comissària i amb una alta probabilitat també quan va estar allà detinguda", ha dit Nikbakht en una entrevista al diari iranià Etemad. D'altra banda, i després de setmanes d'aldarulls al país que ja haurien causat la mort de 130 persones, el Parlament iranià es planteja reformar les lleis de la Policia de la Moral.

Metges independents constaten la brutalitat policial

En l'entrevista, el lletrat critica la tirallonga d'explicacions inconsistents que van donar les autoritats iranianes arran de la mort de la jove: "Un responsable diu que Mahsa tenia una malaltia anterior, un altre diu que les pastilles per a la tiroide de Mahsa van causar la seva mort, altres parlen d'altres malalties...". Però els metges independents contractats per la família de la difunta coincideixen amb la tesi de milers de persones que encara protesten en els carrers de l'Iran: va morir apallissada i torturada per la policia, que l'havia detingut per no portar bé posat el hijab. Nikbakht va subratllar que metges especialitzats i experts independents asseguren que "la mort de Mahsa no té res a veure amb la seva malaltia anterior, que consistia en l'extirpació d'una piga o una petita glàndula sobre l'ull."

La família Amini exigeix una investigació transparent

Així mateix, l'advocat ha negat que Mahsa tingués antecedents de malaltia cardiovascular o renal en el passat i ha indicat que "no es pot relacionar la seva sobtada mort amb malalties prèvies i subjacents". "La seva família vol saber quin tipus de malaltia o trauma extern va causar la sang que es va filtrar des de la part inferior del crani darrere del seu coll i orelles", ha detallat Nikbakht, i ha destacat que la família de Mahsa vol la formació d'"un comitè d'investigació independent que inclogui de 3 a 5 metges de confiança". "Sense aquest comitè independent, no és possible fer que la gent accepti que el procés d'investigació del cas va ser transparent i imparcial". En la nit dels fets que van despertar regirades per tot el país, la jove kurda de 22 anys va caure en coma i va ser ingressada a l'Hospital Kasra de Teheran hores després de la seva detenció, el 13 de setembre. Dos dies més tard, la policia va confirmar en un comunicat el seu arrest per no portar bé el vel i va rebutjar qualsevol responsabilitat. La jove va morir el 16 de setembre. Fins al moment les autoritats han atribuït la seva mort a problemes de salut i han negat que hagi estat colpejada malgrat les imatges que es van filtrar mentre era a l'hospital, encara que també indiquen que les investigacions es completaran aquesta setmana i la medicina forense donarà el seu informe final sobre això.

L'efecte de les protestes: 130 morts i una passa cap al canvi

L'ONG Iran Human Rights, amb seu a Oslo, calcula que almenys 130 persones haurien mort al país arran de la repressió de les protestes que continuen una jornada més. En les protestes immediates a la mort de Mahsa Amini haurien mort 90 persones, i unes altres 41 haurien mort a conseqüència d'enfrontaments violents amb la policia a la ciutat de Sahedan, que es van iniciar després que s'acusés un cap de la policia d'haver violat una noia de 15 anys. Davant d'aquest panorama de revolta, sembla que alguna cosa comença a moure's dins de l'establishment. El president del Parlament iranià, Mohamad Baqer Qalibaf, ha assegurat aquest diumenge que avaluarà una possible modificació de "les estructures i el mètode" de la Policia de la Moral "perquè no tornin a passar incidents com aquest".