El paper de la Unió Europea és, o hauria de ser, clau en matèria d'immigració i refugiats. Tot i que la competència d'asil depén de cada estat membre, sovint es demana que la UE intervingui i hi hagi una política migratòria global. Una petició que encara s'ha fet més evident després del cas de l'Aquarius, el vaixell al que Itàlia i Malta han tancat els seus port amb 630 immigrants a dins i que finalment serà acollit per l'estat espanyol. 

D'aquest cas, i del problema estructural de la immigració i acollida que té la Unió Europea se n'ha parlat aquest dimecres al Parlament Europeu. El debat, però, ha estat marcat per una gran absència d'eurodiputats. Les imatges de l'hemicicle de l'Eurocambra a Estrasburg són demolidores: la majoria de les cadires estaven buides, quedant gairebé només plena la mesa i les cadires que pertanyen a la Comissió Europea (CE).

Aquesta és una situació habitual al Parlament Europeu, on molts eurodiputats només hi assisteixen quan els toca intervenir o en debats de gran transcendència.

Tot i aquest gran absentisme, del debat n'ha sortit una demanda clara d'eurodiputats i del comissari de Migracions, Dimitris Avramopoulos, cap als governs dels estats perquè reformin les seves polítiques d'immigració i asil. Tot i això, també s'han sentit força veus de l'ultradreta italiana que han criticat que l'Eurocàmbra hagi denunciat les pràctiques del nou govern d'Itàlia amb la gestió de l'Aquarius

El vaixell Aquarius de l'ONG SOS Mediterranée i de Metges Sense Fronteres (MSF) que du a bord 630 immigrants, dels quals més de 100 són menors i hi ha set embarassades, va agafar aquest dimarts rumb a València, després de 48 hores retinguts a alta mar davant la negativa de Malta i Itàlia de obrir-los un port.