La presidència del Parlament Europeu ha activat aquest dijous el suplicatori contra Clara Ponsatí per debatre si li aixequen la immunitat com a eurodiputada, tal com ha demanat el Tribunal Suprem per tal que sigui jutjada a l'Estat.

Així s'ha comunicat al ple de l'organisme europeu. "Les autoritats espanyoles responsables han remès una sol·licitud al president per aixecar la immunitat de Clara Ponsatí per poder facilitar la tramitació d'un procediment penal", ha informat la vicepresidenta de la institució, Nicola Beer. 

D'acord amb el reglament intern, aquesta sol·licitud se sotmetrà a la comissió d'Assumptes Jurídics, que serà qui analitzarà la sol·licitud espanyola per retirar la immunitat a l'eurodiputada de Lliures per Europa, com ja es va fer en el cas de Carles Puigdemont i Toni Comín.

L'eurocambra va rebre la petició per tramitar el suplicatori de l'alt tribunal espanyol dilluns passat, i segons va confirmar el portaveu de la institució, Jaume Duch, la sol·licitud del president del TS, Carlos Lesmes, va arribar pocs minuts després que l'eurodiputada s'estrenés en una sessió plenària a Estrasburg.

Entre la documentació presentada pel Tribunal Suprem s'adjuntava la sentència del judici de l'1-O, així com la interlocutòria de processament de Ponsatí i les ordres de detenció contra l'exconsellera.

Ponsatí s'enfronta a una euroordre per l'1-O a Escòcia, on resideix. El Tribunal Suprem ha demanat al Regne Unit continuar amb el procés d'extradició perquè considera que després del Brexit la immunitat com a eurodiputada ja no té abast. Amb tot, l'eurodiputada de JxCat ja ha reconegut que no té "clar" què farà el jutge pel que fa a la immunitat.

El cas de Puigdemont i Comín

En el cas de Puigdemont i Comín, l'euroordre està suspesa per la justícia belga, a l'espera d'un eventual aixecament de la immunitat.

L'informe sobre el seu suplicatori a la cambra ha caigut en mans de l'ultraconservador búlgar Angel Dzhambazki, nom que entra a les travesses per a portar també el cas de Ponsatí, tot i que encara es desconeix.

Els noms dels responsables d'aquests informes es trien de forma rotatòria entre els membres del comitè d'Afers Jurídics.

5 suplicatoris rebutjats de 60 la passada legislatura

El passat mandat, el Parlament Europeu va rebre un total de 60 suplicatoris, dels quals se'n aprovar 55.

La majoria d'aquests suplicatoris s'han tramitat en períodes de menys de sis taules, encara que existeixen excepcions d'expedients que s'han prorrogat fins a tres anys. La majoria dels suplicatoris que acaben sent rebutjats són precisament els que s'estenen més en el temps.