L'eurodiputada Clara Ponsatí s'ha estrenat aquest dimarts amb la seva primera intervenció davant del Parlament Europeu i ho ha fet carregant amb contundència contra el que ha descrit com "l'historial d'intolerància d'Espanya", que el 1492 va portar a la expulsió dels jueus, i avui "pren forma de menyspreu davant els drets de la minoria catalana".

La primera intervenció de Ponsatí com a diputada a Brussel·les s'ha produït en el marc d'un debat sobre "la lluita contra l’antisemitisme, racisme i odi a Europa".

En el minut que ha durat la seva intervenció, ha advertit que un dels crims més greus contra el poble jueu el van cometre els Reis Catòlics el 1492 quan van ordenar-ne l'expulsió dels seus territoris, en el que ha situat com una fita en "l'historial d'intolerància d'Espanya". La consellera ha assegurat que aquest és un dels episodis d'"antisemitisme d'Estat" que va admirar Hitler i es va proposar superar.

Segons Ponsatí, aquesta intolerància "avui pren forma de menyspreu davant dels drets de la minoria catalana" i passa en un context d'indulgència davant l'apologia del feixisme. Per aquesta raó, ha advertit que aquesta situació es mantindrà mentre la Fundació Francisco Franco segueixi sent legal i mentre els jutges espanyols segueixin usant les lleis antiodi per perseguir docents catalans que critiquen la violència de la Guàrdia Civil. 

Ha conclòs que cal protegir les minories davant l'odi però sense jutges democràtics que apliquin les lleis, aquestes resulten inútils.