La primera ministra britànica, Theresa May, haurà de demanar una pròrroga del Brexit a la Unió Europa. Així ho ha aprovat el Parlament de Westminster aquest dijous en una moció presentada pel mateix Executiu que ha obtingut 412 vots a favor i 202 en contra. La votació s'ha fet poc després que la cambra rebutgés per una àmplia majoria -334 contra 85- la celebració d'un segon referèndum sobre la sortida del país de la UE.

Amb l'aprovació de la moció, la sortida del Regne Unit de la UE es retarda fins al 30 de juny. Però aquesta data no és, ni de bon tros, definitiva. La sortida es podria aplaçar encara més si l'Executiu no troba una fòrmula que obtingui el suport de Westminster abans del 20 de març, dia abans que se celebri un Consell Europeu.

westminster efe

Imatge de la sessió parlamentària del 14 de març a Westminster | EFE

De no ser així, el text aprovat pel Parlament assegura que el Regne Unit hauria de justificar davant dels Vint-i-set "el propòsit" de la pròrroga i, si la concedissin, el país s'hauria de presentar a les eleccions europees que se celebraran entre el 23 i el 26 de maig.

Quina serà la resposta d'Europa ara?

La UE ha reiterat que si Londres decideix finalment ampliar les negociacions, mitjançant l'extensió de l'article 50 del Tractat de Lisboa, haurà d'explicar el motiu, com preveu consensuar una proposta majoritària en els Comuns i quin tipus de relació desitjaria tenir amb el bloc comunitari una vegada fora.

Tanmateix, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha afirmat hores abans que la pròrroga se sotmetés a votació a Westminster que, en les seves converses prèvies al Consell Europeu del 21 i 22 de març, demanarà als líders comunitaris que acceptin una prorroga "llarga" si el Regne Unit decideix replantejar-se la seva estratègia.

May torna a jugar amb el límit de temps 

A causa de la proximitat del 20 de març, nova data límit per a May per aconseguir els suports necessaris a la Cambra dels Comuns si no vol ajornar encara més el Brexit, tot apunta que la primera ministra buscarà sotmetre el seu tractat per a la sortida de la UE a votació per tercera vegada segurament dimarts vinent 19 de març, després que ja fos rebutjat amb contundència el 15 de gener i aquest mateix dimarts 12 de març.

En els propers dies, May espera convèncer als seus els conservadors euroescèptics i els seus socis parlamentaris del Partit Democràtic Unionista (DUP) d'Irlanda del Nord per tal que donin suport al seu pacte en lloc d'arriscar-se que, amb la pròrroga, no arribi a produir-se el Brexit.

De fet, sembla que hi comença a haver cert nerviosisme entre els euroescèptics més radicals liderats pel diputat conservador ultracatòlic Jacob Rees-Mogg, ja que durant la sessió d'avui han intentat que se sotmetés a votació una moció que pretenia blindar el resultat del referèndum del Brexit celebrat el 23 de juny de 2016.