Les primeres conseqüències del Brexit es van deixar veure als ports fronterers de Dover o Calais i ara ja s'estén a la resta d'Europa. Els funcionaris duaners holandesos confisquen tot el menjar que porten els camioners britànics que arriben a Hoek van Holland, Rotterdam, i la indignació d'aquests ha fet que els titllin de "rosegadors especialistes en confiscar entrepans de pernil i formatge". els ingredients preferits de la majoria d'ells. Així doncs, la normativa de la Unió Europea prohibeix la importació de carn i productes làctics als països europeus procedents de l'estranger i, per tant, aquestes mesures ara també es fan extensives a la Gran Bretanya.

Els governs porten setmanes llançant advertiments als viatgers perquè eliminin o consumeixin qualsevol producte abans de creuar la frontera. Les imatges del canal holandès EenVandaag han donat la volta al món: vigilants requisant entrepans mentre diuen als camioners: "Benvinguts al Brexit, senyors, ho sento molt". I li retira l'entrepà embolicat amb paper de plata just en el moment que es disposava a fer un mos. Però no només entrepans, també es poden veure barretes energètiques, pomes o cafès amb llet.

La normativa va entrar en vigor el passat 1 de gener i la premsa britànica critica la situació. El Daily Mail titlla els Països Baixos com "el paradís dels contrabandistes de drogues" i recorden que els britànics llançaven aliments als holandesos "mentre morien de gana al final de la Segona Guerra Mundial". Altres capçaleres com The Mirror, Sun o The Guardian també s'hi han sumat i veuen amb sorpresa "la confiscació del pernil". Podeu veure el reportatge sencer en aquest link del canal EenVandaag:

Més avisos

L’agència duanera holandesa també ha advertit els viatgers del Regne Unit de restriccions similars: "Els productes típics com el cheddar, la crema coagulada i els haggis escocesos ja no es permetran amb vosaltres". I ho fan extensiu a tot el país: "El Brexit s’apropa. Si viatgeu de tornada als Països Baixos des d’Anglaterra, Escòcia, Gal·les o Irlanda del Nord, tingueu en compte que s’apliquen normes diferents a partir de l’1 de gener, per exemple per al menjar".

La Comissió Europea especficia: "Els béns personals que contenen carn, llet o els seus productes introduïts a la UE continuen presentant una amenaça real per a la salut animal a tota la Unió". Afegeix que "els patògens perillosos que causen malalties dels animals com febre i la peste porcina clàssica poden residir a la carn, la llet o els seus productes".

El personal fronterer assegura que si disminueixen les restriccions pel coronavirus, l'afluència de viatgers podria conduir a temps d'espera més llargs per a aquells que entrin al país. "Per descomptat, preveiem que quan les mesures Covid desapareguin, aquestes xifres augmentaran i, a continuació, els temps d'espera també podrien augmentar. I això sens dubte podria provocar molt malestar".

Duana Holandesa

Avís de Duana Holandesa sobre els productes requisats a la frontera / Foto: @duanes_ca

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat