L'euroordre contra la consellera i ara eurodiputada Clara Ponsatí quedarà desactivada aquest divendres, a causa del Brexit, segons informa El Confidencial. Si Espanya vol reprendre la persecució de Ponsatí, haurà de substituir l'euroordre per una ordre de detenció internacional, i la gestió d'aquesta es basarà en els acords bilaterals que s'estableixin entre el Regne Unit i l'Estat espanyol. Com que Ponsatí resideix a Escòcia, la seva euroordre decau.

Això es degut a que l'1 de gener del 2021 és el dia que entra en vigor el Brexit de forma completa. Quan el passat 24 de desembre la Comissió Europea i el Regne Unit van arribar a un acord sobre les condicions per a la futura relació, un cop el període transitori finalitzi aquest dijous, la data del dia 1 marca profunds canvis, i un d'ells és el de les euroordres.

Fonts jurídiques citades per El Confidencial, afirmen que aquesta situació endarrerirà durant mesos la possible persecució, i un hipotètic lliurament a Espanya només es produiria si el Regne Unit ho vol. 

La Justícia escocesa ja va paralitzar al mes de març l'execució de l'euroordre per la seva immunitat com a eurodiputada, que li impedia ser processada al Regne Unit.

Ponsatí va criticar recentment al Parlament europeu l'actitud de la Justícia espanyola, i va tractar el Tribunal Suprem de delinqüent davant de la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, i davant del president del Consell, Charles Michel

"Espanya té un Tribunal Suprem delinqüent que es compromet en política i obertament desafia el Tribunal Europeu dels Drets Humans, però la UE fa el sord", va denunciar Ponsatí.

L'eurodiputada va recordar que el Suprem va decidir tornar a jutjar el líder de Bildu, Arnaldo Otegi, per segon cop i per les mateixes acusacions per les quals ja havia complert sis anys de presó, i després que el Tribunal d'Estrasburg sentenciés que no havia tingut un judici just.

"Si Espanya pot actuar com Turquia és perquè la UE, vostès, el Consell, la Comissió, ho permeten. Aquestes dues vares de mesura a Brussel·les, és el que està destruint l'estat de dret a Europa", va advertir dirigint-se a Von der Leyen i Michel.