Guerra de paraules també a Ucraïna. Un alt funcionari de l'OTAN s'ha disculpat i ha aclarit els seus comentaris, un dia després d'haver dit públicament que Ucraïna podria cedir territori a Rússia a canvi de l'adhesió a l'OTAN i la fi de la guerra. Stian Jenssen, el cap de gabinet del secretari general de l'OTAN, va dir: "La meva declaració sobre això formava part d'una discussió més àmplia sobre possibles escenaris futurs a Ucraïna, i no hauria d'haver-ho dit així. Va ser un error".

Un 'error' que va caure fatal a Kíiv. Jenssen, va dir que potser una possible solució per a Ucraïna i per a poder entrar a l'OTAN podria ser cedir part del seu territori. "Crec que una solució pot ser que Ucraïna cedeixi territori i rebi a canvi el seu ingrés a l'OTAN. No dic que hagi de ser així, però és una possible solució". Ho hauria dit en un fòrum polític a Noruega i les declaracions les hauria recollit el diari Verdens Gang.

Ara bé, Jenssen també va dir que havia de ser Ucraïna la que decidís "quan i sota quines condicions vol negociar". "Hi ha moviments essencials en la pregunta sobre una futura entrada com a membre de l'OTAN per a Ucraïna. A tots els interessa que la guerra no es repeteixi", va assegurar. Segons el diari, Jenssen ha afirmat que Rússia "està patint molt des del punt de vista militar" i sembla "poc realista" que pugui guanyar més territori, i per això la qüestió és "què pot recuperar Ucraïna".

Jenssen va fer aquestes declaracions en un debat durant la setmana d'Arendal (sud de Noruega), un fòrum que reuneix cada any polítics, sindicats, mitjans de comunicació i altres associacions civils. Però, com era esperable, no han caigut gens bé a Ucraïna. 

Ucraïna ho considera "inacceptable"

Les autoritats ucraïneses ja van reaccionar a les paraules provinents de l'OTAN. El mot usat és el d'“inacceptable”. El suggeriment llançat per un alt funcionari de l'OTAN sobre una possible "cessió de territori" a Rússia, a canvi de facilitar l'ingrés del seu país a l'Aliança no va caure gens bé i ha generat rebuig. "Que un representant de l'OTAN recolzi la narrativa d'una cessió territorial és absolutament inacceptable i dona suport a les posicions de Rússia", ha destacat el portaveu del Ministeri d'Afers Estrangers ucraïnesos, Oleg Nikolenko, segons reflecteix l'agència Ukrinform.

Kíiv recupera territori

Paral·lelament, les autoritats ucraïneses han confirmat aquest dimecres l'alliberament de la ciutat d'Urozhane, al Donetsk, mentre prossegueix el lent avanç de les seves tropes tant en aquesta regió com a Zaporíjia (est i sud del país). "La ciutat va ser alliberada. Els nostres defensors controlen els seus límits", ha afirmat la viceministra de Defensa, Hanna Maliar, a través de Telegram, per assegurar que les operacions dels soldats ucraïnesos han aconseguit "restringir" avenços de les tropes russes.

Amb això es confirma la recuperació d'un altre territori ocupat, tal com havien avançat fonts militars russes en reconèixer la “pèrdua” d'aquesta localitat. La mateixa Maliar va assegurar ahir que s'estava guanyant terreny a les regions de Donetsk i Zaporíjia, ciutat que ahir va visitar el president del país, Volodímir Zelenski. Al sud de Zaporíjia combaten les unitats ucraïneses implicades en la contraofensiva cap a Melitopol.

Putin no vol fer ni un pas enrere

En aquest context, Rússia no vol fer ni un pas enrere, malgrat que la guerra ha impactat de ple en les finances russes. Segons els informes, el president rus, Vladímir Putin, té previst mantenir una reunió amb els responsables polítics russos dimecres per discutir la reintroducció d'alguns controls de capital per ajudar a apuntalar el ruble en dificultats. Citant una proposta del ministeri de finances rus, el Financial Times va dir que els grans exportadors es podrien veure obligats a convertir fins a un 80% de la seva moneda estrangera en rubles per augmentar la demanda de la moneda.

 

 

Imatge principal: vida diària a Kíiv, Ucraïna / Efe