El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha afirmat aquest dijous que els Estats Units i Europa són més forts i estan més segurs junts a l'Aliança Atlàntica, de la creació de la qual avui es compleix el 75è aniversari. “No crec en els Estats Units sols, igual que no crec en una Europa sola. Crec en els Estats Units i Europa junts a l'OTAN perquè junts som més forts i estem més segurs”, ha assegurat Stoltenberg en un discurs a la cerimònia de celebració de l'aniversari, davant dels ministres d'Exteriors dels 32 aliats.

El polític noruec ha destacat que Europa necessita els Estats Units per a la seva seguretat i que és “essencial un repartiment just de la càrrega”. En aquest sentit, ha deixat clar que els aliats europeus estan invertint molt més en defensa i que, enguany, la majoria haurà arribat a la marca del 2% del PIB en despesa militar. Però, alhora, Stoltenberg ha posat en relleu que Amèrica del Nord també necessita Europa. “Els aliats europeus aporten exèrcits de categoria mundial, una vasta intel·ligència que funciona i una influència diplomàtica única que multiplica el poder nord-americà”, va asseverar, i va afegir que, davant de l'OTAN, els Estats Units “tenen més amics i més aliats que cap altra gran potència”.

La cerimònia, celebrada a la plaça central de la nova seu de l'Aliança i amenitzada amb la música de les orquestres reials de les Forces Aèries belgues i de la Marina neerlandesa, ha estat precedida per un homenatge als caiguts en missions de l'OTAN amb la col·locació d'una corona de flors.

L'OTAN, més unida que mai

Davant el Tractat de Washington original, signat aquest mateix dia del 1949 pels 12 membres fundadors i que ha travessat l'Atlàntic per primera vegada per ser exposat aquest dijous, Stoltenberg ha assegurat que l'OTAN arriba als 75 anys “més gran, més forta i més unida que mai”. “M'agrada el Tractat de Washington i no només perquè sigui molt breu, només 14 paràgrafs en poques pàgines. Mai un document amb tan poques paraules ha significat tant per a tanta gent”, ha declarat.

“Tanta seguretat, tanta prosperitat i tanta pau, tot gràcies a la solemne promesa de mantenir-nos units i protegir-nos mútuament, com hem fet durant 75 anys”, ha continuat. L'aliança, que va veure la llum el 1949, “va mantenir fora de perill els nostres pobles durant els llargs anys de la guerra freda, des del pont aeri de Berlín i la crisi dels míssils cubans fins a la caiguda del Mur de Berlín”, ha apuntat Stoltenberg.

Després de la caiguda de la Unió Soviètica, l'OTAN va tenir un paper destacat en la finalització dels conflictes ètnics als Balcans i el 2001, arran dels atacs de l'11 de setembre, es va invocar per primera vegada l'article 5 del Tractat sobre la defensa col·lectiva. Des d'aleshores, l'OTAN "ha estat en primera línia en la lluita contra el terrorisme", ha assenyalat Stoltenberg, que va subratllar com un altre punt d'inflexió l'annexió il·legal de Crimea per part de Rússia el 2014, que va portar al reforç més important de l'Aliança en generacions.

“Al principi, teníem 12 membres. Avui som 32. Així que alguna cosa hem d'estar fent bé. Estem ajudant a estendre la pau, la democràcia i la prosperitat per tot Europa”, ha conclòs. En aquesta cerimònia també s'ha commemorat el 25, 20 i 15è aniversari de la integració a l'OTAN de diversos països de l'est d'Europa i els Balcans.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!