Els observadors internacionals de l'OSCE que supervisen les eleccions dels Estats Units han acusat el candidat i actual president, Donald Trump, d'"abús flagrant de poder" per demanar el final del recompte de vots abans que es completi el procés electoral.

"El realment inquietant és que el cap d'Estat nord-americà demani el final  del càlcul enmig de la pompa presidencial de la Casa Blanca, és a dir, amb tots els símbols de poder al voltant, per la seva presumpta victòria. Ha estat un flagrant abús de poder", ha denunciat el diputat alemany Michael Georg Link, coordinador dels observadors internacionals encarregats del seguiment de les eleccions, en una entrevista al diari alemany Stuttgarter Zeitung, en la qual ha reiterat que les "acusacions de manipulació de Trump són infundades".

"Els nostres col·legues encara estan allà i poden confirmar que també s'ha admès observadors electorals de diferents camps polítics i que els vots per correu continuen comptant correctament", explica Link, per a qui no hi ha hagut "indicis de problemes sistèmics", sinó "un tractament extraordinàriament professional de l'allau de vots per correu".

L'OSCE desautoritza Trump

"Després d'una campanya tan dinàmica, assegurar-se que es compti cada vot és una obligació fonamental per a tots els poders del Govern", ha assenyalat Link.

Segons la missió d'observació, l'elecció d'aquest dimarts va ser "apretada" i "ben administrada, malgrat els molts desafiaments causats per la pandèmia de la Covid-19." Els observadors van puntualitzar que la campanya electoral nord-americana va estar caracteritzada per "una polarització política profundament arrelada, que sovint va enfosquir el debat polític més ampli i va incloure acusacions infundades de frau sistemàtic".

Aquest dimecres i tot just hores després que es coneguessin les primeres projeccions de vot, Trump va denunciar un "frau" electoral sense aportar proves i va amenaçar de recórrer al Tribunal Suprem per aturar el recompte de vots, mentre Biden va demanar paciència fins a tenir els resultats. Al llarg de la jornada, la campanya de Trump va desafiar l'escrutini en almenys quatre estats clau, Wisconsin, Michigan, Pennsilvània i Geòrgia.

Per la seva part, la cap de la delegació de l'Assemblea Parlamentària de l'OSDE, Kari Henriksen, va defensar, segons el comunicat, "el dret a votar i a què aquest vot sigui comptat" com "un dels principis més fonamentals de la democràcia". Tanmateix, va expressar la seva preocupació, en un context de pandèmia i davant d'un augment de la votació per correu, "pels intents per restringir el càlcul dels vots emesos legalment".

La desconfiança del president

Des de fa mesos, Trump ha sembrat desconfiança en el vot per correu -malgrat que no hi ha proves que facin pensar un frau generalitzat-, i diumenge passat va avançar que planejava iniciar un litigi a l'estat clau de Pennsilvània si aquest era ajustat.

"Aquesta elecció no ha acabat i romandrem aquí a Washington DC i en estats claus de tot el país fins que acabi", va afirmar Urszula Gacek, cap de la missió d'observació de l'Oficina d'Institucions Democràtiques i Drets Humans (OIDDH) de l'OSCE.