L'ONG catalana Open Arms ja està preparada a Làrnaca (Xipre) per sortir direcció Gaza amb 200 tones d'ajuda humanitària per a la població de l'enclavament, a l'espera que es donin les condicions necessàries per emprendre el viatge. Tot apunta que l'embarcació començarà la ruta "en qüestió d'hores", segons ha explicat el director i fundador d'Open Arms, Òscar Camps, a l'Agència Catalana de Notícies (ACN). "La sortida la teníem prevista ahir, però hi ha situacions que no controlem i ingerències que poden perjudicar la missió", ha concretat, remarcant que volen que "tot surti bé". La meteorologia és un dels factors determinants, i per això esperen "una mar ideal que sigui garantia de seguretat" per fer un recorregut que durarà prop de dos dies.

L'embarcació arribarà a la Franja de Gaza a través d'un corredor humanitari marítim permès pel govern israelià, que preveuen que serveixi per portar ajuda fins a l'enclavament i pal·liar el bloqueig d'Israel a la zona després de l'escalada de violència el passat 7 d'octubre, mentre es negocia una treva. Si bé el vaixell d'Open Arms ja es troba a Xipre, la directora de Comunicacions i Projectes explica que "no saben exactament el moment" que podran emprendre el camí.

En total, l'embarcació catalana transportarà 200 tones d'aliments, com llaunes de tonyina, arròs i farina. Tots els productes han estat inspeccionats per Israel i, quan arribin a la Franja de Gaza, seran rebuts i gestionats per l'entitat World Central Kitchen, una organització fundada pel xef José Andrés, amb qui ja van col·laborar per enviar ajuda a Odessa, Ucraïna, després de la invasió russa. L'enviament d'aliments es va començar a plantejar mesos enrere i, de fet, el vaixell està a Xipre des de finals de febrer. Amb aquest trajecte, preveuen obrir el corredor marítim fins a Gaza, amb la intenció que "s'hi sumi tothom per pal·liar aquesta situació de fam que ja comença a ser molt greu", ha explicat Camps a l'ACN.

De fet, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va fer públic aquest divendres que la Unió Europea i els Estats Units impulsarien un corredor humanitari marítim amb ajuda internacional per a Gaza, el qual començarà aquest cap de setmana. Malgrat aquest anunci, Open Arms ha assegurat que no ha rebut cap ajuda per part de Brussel·les per fer aquest primer enviament. "Paguem 1.000 euros al dia per ser al port atracats i hi hem estat 23 dies. No és gratis tot això", ha afirmat Camps. En aquest sentit, ha demanat que "això sigui escalable a nivells internacionals, a nivells d'estat", perquè els països facin arribar l'ajuda humanitària als palestins. De moment, estats com l'Aràbia Saudita ja s'han ofert a fer més enviaments a Gaza.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!