Milers de migrants moren al Mediterrani cada any. Només aquest 2023, i encara no s'ha acabat, la xifra ja s'eleva fins a 2.600 persones mortes ofegades. En aquest sentit, l'organització Open Arms ha volgut escenificar a la platja de Barcelona un naufragi. Concretament, a la platja de la Barceloneta, on hi han aparegut centenars de peces de roba escampades per la platja. 

🚢 Com són els rescats de l'Open Arms Uno? Ens endinsem al vaixell
 

Durant la nit, membres de l'ONG han estat escenificant aquest naufragi amb roba sobre la sorra. Una acció que durarà tot el dia. En aquest sentit, sobre la sorra es podran veure restes del simulat naufragi. La roba també va acompanyada d'una embarcació, també feta malbé, per remoure consciències i escenificar la realitat de molts migrants que persegueixen d'aquesta manera el somni europeu. Segons es pot veure, hi ha peces de roba d'adults, però també de nens. 

L'organització vol sensibilitzar la població amb aquesta acció i fer agafar consciència que a la mateixa platja on molts practiquen esports d'aigua, altres moren amb la idea de buscar una millor vida a Europa. A més, s'han triat unes dates concretes per realitzar aquesta acció: just abans de Nadal. “Aquesta imatge ens enfronta a la cruesa de la realitat de persones que van venir a buscar refugi i només van trobar el mar i la indiferència d'Europa. Ells mereixen les vies polítiques i legals que garanteixin un accés segur a l'asil i al refugi”, denuncia Open Arms.

I és que, tal com destaca El País, des del 2014, són 28.013 les persones que han mort ofegades al Mediterrani. "Fa nou o deu anys que està passant de forma sostinguda, estem davant d'un holocaust estructural sabut, conegut i silenciat", ha assegurat Òscar Camps, fundador de Proactiva Open Arms. “El veritable regal de Nadal no és material, sinó adonar-se que podem contribuir a un món millor”, afirma Camps.

El director i fundador ha llegit un manifest davant de la premsa, que ha recollit Europa Press, per reivindicar "la situació tràgica" i –textualment– l'absència de vies legals i segures perquè la gent pugui accedir a un dret, dret d'asil o refugi. Ha dit que "darrere de les estadístiques hi ha històries individuals, somnis truncats i famílies trencades", per la qual cosa ha instat la societat a qüestionar les seves prioritats. Una de les persones voluntàries que ha participat al muntatge ha explicat que la instal·lació "intenta mostrar una realitat, que són nens, dones i embarassades".

Camps ha alertat de "la indiferència d'Europa", lluny dels valors nadalencs com l'esperança, la generositat i la solidaritat, en les seves paraules. Ha conclòs amb l'anunci de la missió de Nadal (la número 107) prevista per al 22 de desembre cap a la Mediterrània Central: "Necessitarem una mica de tots i totes".

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!