L'ONU ha confirmat aquest divendres que Madrid acollirà la 25a cimera del clima, que se celebrarà del 2 al 13 de desembre.

La notícia arriba després que Xile anunciés aquesta setmana que renunciava a ser el país amfitrió del fòrum a causa de les protestes i la inestabilitat política i social. Davant d'aquesta situació, el president en funcions del govern espanyol, Pedro Sánchez, va oferir Madrid per acollir la cimera, que mantindrà les dates de celebració previstes inicialment.

"Ens complau anunciar que la Mesa de la COP ha acordat que la COP25 es farà del 2 al 13 de desembre a Madrid", ha anunciat en un breu comunicat la secretaria executiva de l'ONU pel canvi climàtic, Patricia Espinosa.

Segons ha explicat Moncloa, la presidenta designada de la COP25, la ministra de medi ambient de Xile, Carolina Schmidt, va comunicar oficialment a Nacions Unides aquesta proposta, que haurà de ser analitzada per la Taula de Govern de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic la propera setmana a Bonn (Alemanya).

Xile va assumir la presidència i organització de la COP25 després de la renúncia del Brasil amb l'arribada al Govern del president Jair Bolsonaro. Ara, Sánchez ha traslladat la seva "solidaritat amb el poble xilè i entén la prioritat atorgada pel seu Executiu a l'agenda social nacional".

El govern espanyol subratlla que l'acció multilateral en matèria de clima és una prioritat a l'agenda de Nacions Unides i de la Unió Europea, que exigeix el compromís més important per part de tots.

Moncloa ha explicat que, "donat el breu termini del qual es disposa, la importància de garantir que la COP25 se celebri amb normalitat i en coherència amb les prioritats de la política exterior d'Espanya", Sánchez "ha volgut facilitar un espai que permeti a Xile i a la regió Iberoamericana capitalitzar el seu compromís amb el multilateralisme i l'immens esforç que ha vingut realitzant des de l'inici de la preparació de la cimera, fa ara deu mesos".