El Govern ha confirmat aquest dijous que el cap de l'Executiu en funcions, Pedro Sánchez, ha ofert al president xilè, Sebastián Piñera, la possibilitat que Madrid aculli la Cimera del Clima, que inicialment anava a celebrar-se a Santiago de Xile entre el 2 i el 13 de desembre.

En un comunicat, el Palau de la Moncloa ha assenyalat que, després de l'anunci de Piñera de suspendre la celebració de la 25 Conferència de les Parts de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP25), Sánchez "li ha traslladat la disposició d'Espanya a col·laborar en tot el que es requereixi inclòs, en el seu cas, acollir la Cimera del Clima a Madrid".

Segons ha explicat Moncloa, la presidenta designada de la COP25, la ministra de medi ambient de Xile, Carolina Schmidt, ha comunicat oficialment a Nacions Unides aquesta proposta, que haurà de ser analitzada per la Taula de Govern de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic la propera setmana a Bonn (Alemanya).

Xile va assumir la presidència i organització de la COP25 després de la renúncia del Brasil amb l'arribada al Govern del president Jair Bolsonaro. Ara, Sánchez ha traslladat la seva "solidaritat amb el poble xilè i entén la prioritat atorgada pel seu Executiu a l'agenda social nacional".

El Govern subratlla que l'acció multilateral en matèria de clima és una prioritat a l'agenda de Nacions Unides i de la Unió Europea, que exigeix el compromís més important per part de tots.

Moncloa ha explicat que, "donat el breu termini del qual es disposa, la importància de garantir que la COP25 se celebri amb normalitat i en coherència amb les prioritats de la política exterior d'Espanya", Sánchez "ha volgut facilitar un espai que permeti a Xile i a la regió Iberoamericana capitalitzar el seu compromís amb el multilateralisme i l'immens esforç que ha vingut realitzant des de l'inici de la preparació de la cimera, fa ara deu mesos".