L'ONU jutja com a autèntics uns vídeos "preocupants" de l'execució de soldats russos, que s'han difós àmpliament aquesta setmana. Especialistes de l'Oficina de Drets Humans de les Nacions Unides han efectuat unes anàlisis preliminars de les polèmiques imatges i han indicat que són reals: mostren l'aparent execució de militars russos que s'havien rendit. "És altament probable que les imatges siguin autèntiques en el que mostren. Les circumstàncies reals de la seqüència completa dels esdeveniments ha de ser investigada de la manera més extensa possible", ha revelat aquest divendres el responsable de l'organisme, l'alt comissionat Volker Türk. Fa tres dies, The New York Times ja va verificar els vídeos.

El Kremlin ha acusat l'exèrcit ucraïnès de l'execució sumària d'una desena de soldats, després de la difusió de les imatges en les quals es veuen militars russos que es rendeixen en una aldea de la regió de Lugansk. Un dels soldats russos obre foc, el vídeo es talla i tot seguit apareixen els cadàvers de dotze militars cap per avall. Llavors, l'ONU ha demanat una investigació forense independent i detallada per determinar què va passar. Recordem que l'execució de presoners és un crim de guerra, d'acord amb el dret internacional.

 

Les autoritats d'Ucraïna asseguren que ja han obert una investigació penal sobre els fets, però Türk ha remarcat que qualsevol denúncia d'execució sumària ha de ser investigada d'una forma en la qual no hi hagi dubtes que es procedeixi amb transparència i imparcialitat. "Demano a les parts que donin instruccions clares a les seves forces que no hi ha d'haver represàlies ni venjances contra els presoners de guerra", ha assenyalat l'alt comissionat. A més, ha denunciat els bombardejos russos continuats contra infraestructures ucraïneses des del passat 10 de novembre. Uns atacs que només dimecres passat van matar vuit civils, entre els quals hi havia una nena i un nadó de dos dies (en un hospital de Zaporíjia) — la xifra de ferits va pujar a 45. Llavors, els observadors de Nacions Unides sobre el terreny compten que en sis dies han mort 77 ucraïnesos i 272 han quedat ferits.

Per la seva banda, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha verificat atacs russos contra 703 infraestructures, vehicles, subministraments, personal sanitari i pacients... que han deixat un centenar de morts. D'aquest recompte, 618 corresponen a instal·lacions mèdiques. Però el sistema sanitari ucraïnès es manté dempeus: el 90% dels malalts crònics segueixen sent atesos i el 95% dels que han acudit a un centre d'atenció primària han estat tractats, segons l'OMS.