Ucraïna ha escapat del desastre nuclear una setmana més. Aquest cap de setmana hi ha hagut més combats i bombardejos que han sacsejat la planta d'energia atòmica més gran d'Europa. Pluja de projectils, alguns caient prop dels reactors i fent malbé un edifici d'emmagatzematge de residus radioactius, segona ha dit l'organisme de control nuclear de l'ONU. 

Tot i el reguitzell d'explosions, no està clar qui n'ha estat el responsable. Cal recordar, que la central nuclear de Zaporíjia ha estat sota control rus des de poc després que Rússia envaís Ucraïna el passat 24 de febrer, fa ja 270 dies. Qui va disparar contra la planta estava assumint "riscs importantíssims i jugant amb la vida de moltes persones", exposava el director general de l'Agència Internacional d'Energia Atòmica (OIEA), Rafael Grossi.

"Hem tingut sort que no passés un incident nuclear potencialment greu. La pròxima vegada, pot ser que no tinguem tanta sort", detallava un comunicat de Grossi, del que s'ha fet ressò Reuters. No és la primera vegada que hi ha bombardejos a la planta durant la guerra i són aquests els que precisament han generat preocupació al país. Sobretot, que pogués esdevenir-se un accident nuclear, com el que va tenir lloc a Txernòbil l'any 1986. Un accident que té encara l'etiqueta de ser el pitjor del món.  

Què diuen els nivells de radiació?

Els nivells de radiació s'han mantingut normals i no hi ha hagut informes de víctimes mortals, segons informa la mateixa organització. Per ara, doncs, no hi ha hagut un impacte directe als sistemes de seguretat i protecció nuclear, però els bombardejos s'estan acostant perillosament a ells. 

Els bombardejos a la zona s'han intensificat encara més després que les tropes russes abandonessin la ciutat de Kherson, ara recuperada per Ucraïna. Des de fa setmanes, Rússia està carregant contra infraestructura elèctrica del país, també a la capital, Kíiv. 

Danys a la infraestructura de la nuclear

Segons les informacions que recull la mateixa agència, que hauria proporcionat un equip de l'OIEA sobre el terreny, ha exposat que la infraestructura danyada inclou un edifici d'emmagatzematge i residus radioactius, sistemes de tancs de refredament i un cable a un dels reactors. També haurien quedat perjudicats edificis auxiliars. 

L'equip pretén realitzar una nova avaluació aquest mateix dilluns, segons Grossi, tot i que segons sembla, hi hauria restriccions al que aquest equip podria inspeccionar. "Si volen inspeccionar una instal·lació que no té res a veure amb la seguretat nuclear, se'ls negarà l'accés", hauria dit el director executiu de Rosenergoatom, Renat Karchaa, a l'agència de notícies TASS. Rosenergoatom és l'operador nuclear rus. 

 

 

Imatge principal: un cotxe d'un voluntari atrapat en un pont a Kherson, regió propera de Zaporíjia / Efe