La comissionada de les Nacions Unides per als Drets Humans, Michelle Bachelet, ha demanat al govern francès que investigui “l’ús excessiu de la força” per la policia a les manifestacions que els “armilles grogues” han protagonitzat des del 17 de novembre del 2018. “Animem el govern a continuar el diàleg i l’instem que investigui en profunditat tots els casos denunciats d'ús excessiu de la força”, ha dit l'expresidenta del Xile al Consell dels Drets Humans de l’ONU, a Ginebra, on hi té la seu.

És el segon avís internacional seriós que rep França sobre la repressió policial contra els armilles grogues. El 26 de febrer, el Consell d'Europa va demanar “per respecte als drets humans” “la suspensió de l'ús dels llançapilotes de goma o escuma en el context de les operacions d'aplicació de la llei”, en referència a les accions dels cossos de seguretat.

Ara, el Consell dels Drets Humans de l’ONU considera que els “armilles grogues” protesten contra “el que veuen com la seva exclusió dels drets econòmics i la seva participació en els afers públics”. Arran de les manifestacions s'han obert 162 investigacions judicials per “violència policial”, segons el Ministeri de l'Interior francès.

Entre Haití i Veneçuela

Al govern francès, el suggeriment de l'ONU ha caigut com un gat a la cara. El primer ministre, Édouard Philippe, ha dit a BFM-TV que tots els casos denunciats s’investiguen als jutjats, que “França és un estat de dret i la República és més forta”, tot afegint que “caldria explicar [a Bachelet] tots els fets i, en particular, l'extrema violència contra les forces de l'ordre o sobre béns privats, i fins i tot contra símbols de la República”.

“És sorprenent que se’ns esmenti en una llista entre Veneçuela i Haití, on hi ha hagut nombrosos morts en manifestacions”, ha dit el portaveu del govern, Benjamin Griveaux, que ha assegurat, però, que França segueix “aquelles recomanacions amb la diligència deguda”.

L’agència de l’ONU no s’ha tallat a l’hora de replicar. “No es compara França amb aquells països pel fet que aparegui en una llista al costat de Veneçuela o Haití. La comissària només insta França que s’asseguri que es respecta la llei”, ha dit Michel Forst, relator especial de l'ONU sobre la situació dels defensors de drets humans.

En la repressió del moviment dels “armilles grogues” la policia ha disparat 13.095 projectils de goma i d’escuma, ha dit aquest divendres el secretari d’Estat d’Interior, Laurent Nunez. Suma 3.700 ferits, 2.200 manifestants i 1.500 agents de l’ordre, segons Nunez. A data 14 de febrer, la policia havia detingut 8.400 persones, de les que 1.800 han estat sancionades. Onze manifestants han mort, deu d’ells en atropellaments.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat