L'Agència Internacional de l'Energia Atòmica de l'ONU (OIEA) ha advertit "una constant amenaça per a la seguretat nuclear" a Zaporíjia, després de la seva recent visita a la planta atòmica ucraïnesa. L'organisme ha difós aquest dimarts un informe sobre l'estat de la central nuclear, focus d'atacs indiscriminats durant els últims mesos. L'informe és preocupant i recomana que s'estableixi una zona de seguretat al voltant de la planta, alhora que exigeix que s'aturin immediatament els bombardejos per evitar un possible desastre radioactiu. "Això requereix un acord de totes les parts per a l'establiment d'una zona de seguretat nuclear i protecció al voltant de la central nuclear de Zaporíjia", assenyala el document consultat per Efe.

Zaporíjia està ocupada per les forces russes i va ser desconnectada de la xarxa ucraïnesa durant la tarda del dilluns. Ha estat escenari habitual de bombardejos, dels quals Rússia i Ucraïna s'acusen mútuament. Sigui com sigui, atacs com aquests suposen un risc de desastre nuclear des de fa mesos. "La situació actual és insostenible i la millor mesura per garantir la seguretat de les instal·lacions nuclears d'Ucraïna i la seva població seria que el conflicte armat acabés ja", afirma l'informe de 52 pàgines. D'altra banda, mostra preocupació pel deteriorament de diversos elements de la planta i la dificultat tècnica per reparar-los: "L'equip va ser testimoni del fet que diversos equipaments elèctrics de la zona del pati de maniobres estaven fets malbé per mort dels recents bombardejos i que les reparacions d'alguns d'aquests equips requeririen molt temps, ja que les peces de recanvi estaven fetes a mida".

Militars i personal rus a Zaporíjia

És en aquest escenari en el qual l'OIEA presenta set recomanacions concretes per evitar els riscos de desastre nuclear a la planta, que és la més gran d'Europa amb els seus sis reactors. L'establiment de la zona de seguretat és la primera de les recomanacions. "Si bé el bombardeig en curs encara no ha desencadenat una emergència nuclear, segueix representant una constant amenaça per a la seguretat nuclear", sosté l'informe. 

Lluny de les recomanacions, el document confirma la presència de material militar rus dins la central nuclear. De fet, també hi ha personal de l'empresa estatal atòmica russa Rosatom: "L'equip ha observat la presència de personal militar rus, vehicles i equips en diversos llocs de la planta nuclear de Zaporíjia, inclosos diversos camions militars a la planta baixa de les sales de turbines de la unitat (reactor) 1 i la unitat (reactor) 2". Els inspectors de l'agència de l'ONU demanen la retirada d'aquests equips militars perquè interfereixen en possibles operacions de seguretat, alhora que recorden que aquesta mena d'espais no es van concebre per a l'ús militar. També critiquen la presència de personal de Rosatom, ja que interfereix en les "línies normals de comandament o autoritat operativa i crea possibles friccions respecte de la presa de decisions".