La central nuclear ucraïnesa de Zaporíjia, ocupada per Rússia des de fa sis mesos, ha perdut un altre cop la seva principal connexió elèctrica amb l'exterior i ha hagut de desconnectar una altra vegada un dels dos reactors que continuen operatius, segons ha informat l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA). Aquesta agència de l'ONU, que té des de dijous dos inspectors a la planta, ha estat informada de la desconnexió de la línia principal d'energia, tot i que la central continua subministrant electricitat a través d'una de reserva.

Aquesta connexió pot proveir també d'energia a la planta, en cas de ser necessari. A més, ha estat desconnectat de nou el reactor número 5, que va començar a funcionar divendres després d'haver estat apagat el dia anterior a causa d'un bombardeig a la planta, assenyala l'OIEA en un comunicat, en què indica que els seus inspectors hi reben la informació directament del personal ucraïnès que encara gestiona la instal·lació.

Un altre reactor continua operatiu i facilita electricitat, tant per a la refrigeració i altres mecanismes de seguretat, com per al consum de llars i empreses. El director general de l'OIEA, que va visitar dijous la central, va indicar en aquest comunicat que el seu equip sobre el terreny rep informació "directa, ràpida i fiable" sobre el que passa a la planta. "Es tracta d'una informació crucial per avaluar la situació general de la central", ha exposat Rafael Grossi, cap de l'agència, en aquesta nota.

El diplomàtic argentí ha alertat moltes vegades del risc d'un accident nuclear i va insistir durant mesos de la importància d'una visita d'inspecció i que l'OIEA pogués comptar amb experts a la central per contribuir a evitar-ho. Grossi emetrà la setmana que ve un informe sobre la situació de seguretat a Zaporíjia, la central nuclear més gran d'Europa.

La nuclear trontolla i el Nord Stream tancat fins a nova ordre

Rússia ha executat aquest dissabte la suspensió indefinida del subministrament de gas a Europa a través del Nord Stream per una suposada fuita d'oli, i ha redoblat el pols amb Europa de cara a l'hivern, just quan Occident promou mesures per posar límits als preus del petroli i gas russos. Totes les nominacions per a cada franja horària aquest dissabte es troben a zero, quan poc abans de l'anunci que tallaria l'aixeta completament més enllà dels tres dies de manteniment, tot indicava que reprendria el trànsit, segons les dades de la gestora del gasoducte, Nord Stream AG.

El gasoducte operava des de finals de juliol només al 20% de la seva capacitat, o el que és el mateix, transportava 33 milions de metres cúbics diaris a Europa, però encara podia contribuir a omplir les reserves de gas del Vell Continent.

Ara el gas arriba a Europa únicament a través d'Ucraïna, però també de manera reduïda per l'operació bèl·lica russa al país (42 milions de metres cúbics diaris), i per Turquia.

 

Imatge principal: central nuclear de Zaporíjia, la més gran d'Europa, controlada pels russos des del mes de març / Unsplash