Els oligarques russos amarren els iots a Turquia per esquivar les sancions. Un d'ells és el reconegut oligarca rus-israelià Roman Abramovich, que ha trobat refugi a les aigües turques. Aquest país s'ha convertit en el lloc de referència per alguns russos rics que estan marcats per les sancions i busquen aparcar els seus grans vaixells luxosos. En el cas d'Abramovich, actualment consta de quatre iots, amb un valor superior als 1.000 milions de dòlars, que estan amarrats a ports turcs, segons ha assegurat The Daily Mail. Segons recull aquest mitjà, dos dels vaixells d'Abramovich es troben a la petita ciutat turca de Gocek, que s'ha convertit en una de les preferides entre els oligarques.

Els iots d'Abramovich a Turquia van ser identificats com l'Eclipse, un vaixell de 533 peus (162 metres) per valor de més de 470 milions de dòlars; Garcon, un vaixell de 219 peus (66,7 metres) per un valor d'uns 20 milions de dòlars; Halo, 180 peus (55 metres) de llarg i un valor de 37,5 milions de dòlars; i My Solaris, de 456 peus (139 metres) de llarg i un valor de 505 milions de dòlars. El Daily Sabah va informar que Halo i Garcon van ser atracats a Turquia fa dues setmanes. Aquesta preferència dels oligarques russos per Turquia és a causa que el país és membre de l'OTAN, i manté bones relacions amb Moscou, però també amb Kíiv. A més, s'ha mantingut neutral en el conflicte d'Ucraïna i s'ha negat a sumar-se a les sancions internacionals contra Rússia.

El rol de Turquia

Turquia ha jugat un paper destacat en les negociacions entre Ucraïna i Rússia. Malgrat que les converses entre els dos països no han donat molts fruits, sembla que es podria haver arribat a un acord en un dels aspectes més delicats de la crisi actual: els cereals ucraïnesos. Segons un comunicat del govern turc, s'ha assolit un acord per desbloquejar les exportacions de cereals bloquejades als ports ucraïnesos aquest divendres. L'anunci del Govern turc va tenir lloc poc després que l'ONU informés que Antonio Guterres, secretari general de l'entitat, havia interromput les vacances per viatjar les pròximes hores a Istanbul, on ja va estar per participar en les negociacions sobre els cereals bloquejats per la guerra a Ucraïna. Anteriorment, Guerres ja es va mostrar optimista davant els avenços de les reunions de fa dies i sembla que aquest divendres el fruit d'aquest optimisme queda segellat en un pacte. 

Des del govern turc va avançar part de l'acord en què s'estava treballant afirmant que s'abordava "l'establiment d'un centre d'operacions a Istanbul, els controls conjunts als ports de sortida i destí, i la garantia de la seguretat de la navegació a les rutes de transferència són les principals qüestions tècniques". 

D'altra banda, el president turc, Recep Tayyip Erdogan, està tenint un paper important a l'hora de gestionar els vaixells que surten d'Ucraïna i que es dirigeixen ben carregats cap al seu destí. Però, Erdogan no es conforma amb poca cosa. Aquests dies també vol agafar el rol de protagonista en la crisi energètica que pateix Europa a conseqüència de la guerra d'Ucraïna i els talls de gas rus. Un fet que ha comportat també que es reprengui el debat sobre activar o no Midcat, aturat des de fa uns anys.