"La construcció del Midcat és una solució parcial i a mitjà termini extremadament complexa", així ho ha expressat el conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró. En unes declaracions aquest dissabte al Telenotícies de TV3, el conseller ha remarcat que el projecte no serà una solució "ni fàcil ni ràpida" perquè dependrà de les ajudes de la Unió Europea i del vistiplau de l'Elisi, "no es pot plantejar com una solució a curt termini. En tot cas serà una solució parcial i a mitjà termini". Giró ha reiterat el suport del Govern al projecte, però ha remarcat que "com en tots els àmbits de l’economia i la política, cal fer una aproximació realista a la qüestió". En aquest sentit, ha recordat que tindrà una capacitat limitada respecte al consum europeu, ja que enviaria 8 BCM (milions de metres cúbics) anuals quan el consum del Vell Continent ronda els 489 BCM. Segons, el conseller, caldria que la UE considerés el Midcat com a projecte estratègic prioritari per tirar endavant, cosa que no veu clara perquè França produeix el 70% de la seva electricitat amb les nuclears. "Sens dubte és un projecte positiu", ha afirmat.

 

Crida a la calma 

Giro ha assegurat que si es construeix i entra en operació la connexió gasística entre Portugal, Espanya i França per portar el gas algerià al Nord d'Europa "serà magnífic". Tot i això, ha fet una crida a "tocar de peus a terra" i ser conscients que el projecte és extremadament complex. "França hauria d'adaptar completament la seva infraestructura de canalitzacions per poder transportar aquest gas", ha detallat recordant que França gairebé no utilitza el gas per generar electricitat. El govern espanyol ha estimat que en un període de vuit o nou mesos el Midcat podria estar en marxa a la zona sud, en aquest sentit, Giró s'ha mostrat contrari i ha assegurat que "no és realista ni responsable dir que en 8 o 9 mesos estaria acabat el tram", tot assegurant que en aquest termini ni tan sols s'haurà acabat el tram de la península.

Ecologistes en Acció en contra del gasoducte

Ecologistes en Acció ha afirmat que és "inacceptable" que els governs català i espanyol es plantegin ressuscitar el gasoducte Midcat. En un comunicat, l'organització ecologista ha assegurat que el projecte abandonat tindrà "un alt impacte territorial" i no hi ha seguretat "que sigui continuat pel costat francès". La solució a l'actual crisi del gas, per l'entitat, s'ha d'enfocar en la transició a un model energètic resilient. "La reducció del consum és essencial, en comptes d'aprofundir en la dependència els combustibles fòssils amb més infraestructures gasistes", reiteren. L'entitat ha mostrat el seu rebuig a reimpulsar el projecte i invertir milers de milions en infraestructura fòssil enlloc "d'apostar per una transició energètica urgent cap a un model renovable i democràtic". En aquest sentit, l'organització assenyala que Alemanya és dels països amb més emissions per càpita en l'àmbit global i europeu que "ha d'afrontar la seva particular crisi energètica fent grans canvis en el seu model de producció i consum, fins a assolir la descarbonització, i deixar d'imposar mesures a la resta de països europeus en benefici propi". Sobre el període de construcció estimat pel govern espanyol també critiquen que "són irreals o incorreran en un increment substancial dels costos".