La violència a entre israelians i palestins no afluixa. En la cinquena jornada d'ofensives, les víctimes mortals àrabs a Gaza ascendeixen a 119, entre ells 31 menors, a més de 830 ferits. Segons l'ONU, els atacs aeris i terrestres perpetrats per Israel han destruït 200 habitatges i han malmès 24 escoles a Gaza. Per la seva banda, el govern israelià manté que els atacs són represàlies pels més de 1.800 coets llançats per Hamàs, el grup islamista que controla Gaza, contra Tel-Aviv. El primer ministre israelià, Binyamín Netanyahu, ha advertit que els atacs "continuaran el temps que sigui necessari".

 

EuropaPress franja gaza palestina palestins israel ofensiva atac coets

Les destrosses generades per l'atac d'Israel contra Gaza / Europa Press

Ofensiva contra Gaza

L'Exèrcit israelià ha perpetrat aquesta matinada l'operació més gran sobre Gaza des de l'esclat bèl·lic el dilluns, bombardejant cinquanta rondes de coets per terra i aire en quaranta minuts. Fins al moment, les milícies dels grups islamistes Hamàs i Gihad Islàmic han llançat més de 1.800 coets cap a territori israelià, amb almenys 430 d'ells fallits.

En total, 9 persones han mort a Israel, set d'elles per l'impacte de projectils i dos després de caure quan corrien cap als refugis antiaeris. Durant la nit, les alarmes antiaèries pràcticament no van parar de sonar a les comunitats israelianes adjacents amb la franja, mentre que Tel-Aviv ha seguit amb els atacs de represàlia fins a aquest matí.

En les últimes hores, diversos avions de combat han atacat instal·lacions subterrànies des d'on milicians de Hamàs llançaven coets, així com diversos llocs d'observació del grup en el centre i nord de l'enclavament.

 

EuropaPress exercit soldats israel israelians bombardeig míssils gaza palestina Soldats israelians preparen el llançament d'un coet cap a Gaza / Europa Press

Encara lluny d'un alto al foc

Malgrat les condemnes internacionals i peticions d'un alto al foc immediat per part de Turquia, Rússia, EUA i la UE, l'Exèrcit israelià ha avançat avui que continuarà atacant objectius a Gaza i que "tenen intenció" de dur a terme una ofensiva terrestre: "Estem preparats per a fer-ho", va dir un portaveu.

"Ho estem fent i ho continuarem fent amb molta intensitat. Aquesta no és l'última paraula i l'operació continuarà el temps que sigui necessari", va advertir Netanyahu en vídeo difós per les seves xarxes socials mentre es produïen els bombardejos.

Víctimes palestines

Per la seva banda, l'ONU ha condemnat la gravetat dels danys causats a Gaza, que diuen causarà un gran impacte a l'accés a l'aigua potable i a l'atenció sanitària, sobretot pel fet que les autoritats israelianes hagin tancat l'accés a la franja de Gaza, impedint l'entrada d'ajuda humanitària.

Els palestins situats a la zona temen que el conflicte escali encara més, i rebutgen les justificacions d'Israel. Tal com relata un testimoni de l'ofensiva a Gaza recollit per la BBC, "estan destruint edificis sencers... que contenen redaccions de mitjans de comunicació i famílies que no tenen res a veure amb Hamàs. Ho estan fent servir com una excusa per a destruir la ciutat de Gaza i pressionar a Hamàs perquè deixi de resistir".

 

Foto principal: les destrosses a Gaza després dels bombardejos d'Israel / Europa Press