Continua l'escalada entre Israel i Hamàs, que aquesta tarda ha provocat la mort d'almenys una vintena de palestins -nou d'ells menors- a causa d'un bombardeig que les forces aèries israelianes han fet sobre la Franja de Gaza en resposta a un llançament de coets que prèviament Hamàs havia fet des de l'enclavament palestí a la ciutat de Jerusalem.

Segons ha apuntat el diari The Times of Israel, Hamàs ha llançat fins a set coets des de Gaza i només un d'ells hauria estat interceptat per les defenses antiaèries. La resta ha caigut en zones obertes i no es té constància de cap ferit de consideració, només la destrucció parcial d'una casa deshabitada. El llançament respon a les advertències que Hamàs havia fet a Israel per la repressió de les protestes dels palestins a Jerusalem Est.

lanzamiento coetes israel hamas - efe

Les destrosses provocades per un dels coets de Hamàs en una casa a Beit Nekufa, prop de Jerusalem / Foto: Efe

Concretament, Hamàs havia plantejat un ultimàtum perquè Israel retirés les seves forces policials del barri de l'Esplanada de les Mesquites i del barri de Sheij Yarrah de Jerusalem, durant una jornada d'especial tensió, que dura ja setmanes. A més, les milícies de Gaza havien demanat l'alliberament de tots els detinguts durant les protestes d'aquests dies, que s'han concentrat a la Porta de Damasc, entrada a la Ciutat Vella, i voltants.

Víctimes israelianes

Aquest dimarts s'ha sabut que dues dones israelianes van morir a la ciutat d'Ascaló pels coets llançats per Hamàs, sent les primeres víctimes mortals d'Israel des que va començar l'escalada de violència aquest dilluns. ​Les víctimes eren en "un edifici antic" sense refugi antiaeri, i els parametges les van trobar "atrapades entre la runa" de l'immoble, en el qual van impactar els coets, ha concretat a Efe un portaveu del servei d'emergències United Hatzalah.

Sirenes a Jerusalem

Els coets de Hamàs han fet sonar les sirenes de Jerusalem, una situació que feia anys que no es produïa. La situació ha obligat a la policia a dispersar un grup de joves ultraortodoxos jueus que anaven a començar la seva Marxa de les Banderes. Poc després, alguns han tornat a la plaça de la concentració amb el seu crit de guerra de "mort als àrabs". El llançament dels coets ha obligat a evacuar el Parlament israelià per precaució.

Les forces israelianes han entrat aquest matí de nou a l'Esplanada de les Mesquites, després de la irrupció de divendres, on es van tornar a produir forts enfrontaments amb els palestins, que han deixat més de 300 ferits aquest matí. A la Porta de Damasc, desenes de joves palestins s'havien congregat per impedir el pas d'una marxa ultranacionalista jueva, per l'anomenat Dia de Jerusalem, que finalment ha canviat la ruta per rebaixar la tensió.

El Dia de Jerusalem se celebra cada 9 i 10 de maig i coincideix amb l'ocupació i l'annexió de la ciutat per part d'Israel l'any 1967. És precisament aquest esdeveniment el qual els jueus pretenien celebrar amb desfilades de banderes per les àrees musulmanes.

 

Imatge principal: Coets llançats des de Gaza a Israel / Mohammed Talatene (Europa Press)