L'Alt Representant de Política Exterior de la UE, Josep Borrell, s'ha espolsat aquest dijous tota responsabilitat a l'escalada que s'està produint entre Hamàs i Israel, i ha defensat que si hi ha algú que realment pot intervenir i aconseguir que cessi són els Estats Units i no pas la UE, que "fa temps" va perdre la seva capacitat d'actuació.

En un acte organitzat pel Real Instituto Elcano a Madrid, Borrell ha demanat que cessin la violència i les morts, però davant dels que reclamen un paper més actiu de la UE en la resolució del conflicte, ha insistit que la UE no té "capacitat de mediació". "Això només ho poden fer els Estats Units, suposant que vulguin, siguem realistes", ha asseverat, i ha subratllat que fa "molt temps" que la UE va perdre la seva capacitat d'influència al Pròxim Orient, i que en l'actualitat aquesta és "limitada".

"No podem demanar la lluna en un cove", ha insistit, i ha argumentat que la UE no té la capacitat de resoldre el conflicte israelo-àrab perquè per començar "els estats membres estan profundament dividits pel que fa a la posició a adoptar".

En tot cas, Borrell ha tret pit pel suport financer que la UE ofereix a les institucions i la societat palestina. "Ningú més que nosaltres ajuda a Palestina a sobreviure", ha argumentat, tot i que s'ha mostrat conscient "que això no resol el problema".

L'alt representant europeu ha assegurat que en les últimes 48 hores ha mantingut contactes amb "tots els actors rellevants" per intentar frenar l'escalada. Però ho ha refredat. "Aturar l'escalada de tensió que està causant un nombre extremadament de morts civils, més d'un costat que d'un altre, només es pot fer a través de la capacitat de pressió sobre tots que no tenim els europeus", ha reblat.

En un tuit, però, Borrell només ha indicat que havia parlat amb el president de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP), Mahmoud Abbas.

Josep Borrell

Consta, però, que hi ha països que sí que estan fent feines de mediació amb totes les part: Egipte, els EUA i Rússia. Per ara, però, sense èxit.