Tot i tenir 81 anys, el president dels Estats Units, Joe Biden, es troba en bones condicions de salut i en condicions per exercir el seu càrrec, segons l'informe anual publicat pel metge oficial del president, Kevin O'Connor, que assenyala que el líder demòcrata "se sent bé" i no presenta "noves preocupacions". L'informe mèdic arriba tot just després que durant els darrers mesos s'hagin posat en entredit les capacitats del mandatari estatunidenc, per haver protagonitzat nombrosos lapsus i perquè els seus rivals polítics i detractors han volgut sembrar dubtes sobre la qüestió per treure rèdit electoral. L'únic que l'han trobat de nou en la revisió, però, és que ha de dormir amb una màquina per tractar l'apnea del son.

“El president Biden és un home sa, actiu i robust de 81 anys, que segueix en condicions d'executar amb èxit les funcions de la presidència”, apunta l'informe mèdic, enviat a la Casa Blanca i facilitada a la premsa per la portaveu de l'administració del president, Karine Jean-Pierre. Com cada any, el mandatari demòcrata, que aspira a la seva reelecció en els comicis de novembre, ha hagut de passar un examen físic complet i el doctor ha revisat el seu historial mèdic. S'han fet consultes amb especialistes en optometria, odontologia, ortopèdia, fisioteràpia, neurologia, medicina del son, cardiologia, radiologia i dermatologia.

El canvi principal que Biden ha tingut en la seva rutina, detalla O’Connor, és la incorporació d'una màquina per dormir, que bombeja aire sota pressió dins de les vies respiratòries, pel tractament de la pressió positiva en les vies respiratòries. El president fa anys que experimenta símptomes d'apnea obstructiva del son, explica l'informe mèdic, tot i que s'assenyala que va millorar significativament després de les cirurgies nasals. Donada “la importància d'un son eficient per a qualsevol persona, més per a un alt executiu”, es va decidir fer-li un estudi del son, després del qual se li va aconsellar la màquina.

Salut neurològica correcta

Un examen neurològic “extremadament detallat”, afirma l'informe, ha confirmat que no hi ha cap trastorn neurològic central del cerebel o d'un altre tipus, com a accident cerebrovascular, esclerosi múltiple, Parkinson o esclerosi lateral ascendent, ni signes de mielopatia cervical. Biden, conclou l'informe, “ha estat feliçment casat durant 46 anys”, no consumeix cap producte de tabac, no beu alcohol i continua fent exercici almenys cinc dies a la setmana. Pesa 178 lliures (80,7 quilos) i mesura 72 polzades (1,82 metres), amb un índex de massa corporal de 24,1.

Biden, qüestionat per la seva edat

Tot i que la publicació d'aquest informe anual és rutinària, arriba en un moment en el qual la salut de Biden i la seva capacitat per presentar-se a la reelecció com a candidat demòcrata està sent fortament qüestionada als EUA. El mes passat, l'informe del fiscal especial que va investigar Biden per una suposada mala gestió de documents classificats va assenyalar que el mandatari té una memòria bastant deteriorada. Segons les enquestes, la seva avançada edat preocupa els votants i podria restar-li vots en els comicis del 5 de novembre, quan s'enfrontarà previsiblement a l'expresident republicà Donald Trump (2017-2021), que és només tres anys i mig menor que ell.