Investigadores de l'ONU indiquen que les evidències apunten a una "probable implicació" d'oficials del govern rus, suposadament d'alt nivell, en l'enverinament del líder de l'oposició, Navalni, ocorregut a l'agost de l'any passat.

En una carta oficial enviada a les autoritats russes al desembre, els detalls de la qual s'han conegut avui en complir els dos mesos de clàusula de confidencialitat, les investigadores (relatores de l'ONU Agnès Callamard i Irene Khan) han indicat que el verí emprat, Novichok, és una de les evidències. "Els coneixements necessaris per usar-la i desenvolupar noves modalitats de Novichok com la trobada en les mostres preses a Navalni només poden trobar-se en actors estatals", expliquen les investigadores.

"Donada la resposta inadequada de les autoritats nacionals, l'ús d'armes químiques, i l'aparent patró repetit d'assassinats selectius, creiem que una investigació internacional s'ha de fer amb urgència", assenyala l'ONU. Callamard i Khan han lamentat en aquest sentit que "en contrast amb la falta d'iniciativa del govern per investigar l'enverinament, aquest actués amb fermesa per garantir que Navalni fos detingut immediatament després de retornar a Rússia després de passar uns mesos a Alemania amb l'única meta de recobrar la seva salut".

Navalni es trobava sota vigilància estatal

Una altra evidència segons les expertes apunten al fet que l'estat rus va participar en l'atac al líder opositor, recorden que Navalni es trobava sota vigilància estatal quan fou enverinat, "per tant és improbable que tercers administressin aquest químic prohibit sense coneixement de les autoritats". Inclús en "l'improbable cas" de què l'atac no fos obra de les autoritats, Callamard i Khan asseguren que l'executiu presidit per Putin "hauria fallat en la seva obligació de protegir a Navalni", qui ja en ocasions anteriors havia sigut amenaçat i objecte d'almenys altres dos intents d'enverinament.

El govern rus "no pot escapar de les seves obligacions en drets humans negant la seva responsabilitat en el cas", afirmen reiterant en l'alliberament de Navalni. Les investigadores també opinen que l'enverinament de l'advocat i activista "es va dur a terme deliberadament per enviar un sinistre i clar avis a qualsevol que critiqui i s'oposi al govern".

L'ONU demana la intervenció de la comunitat internacional

L'ús del verí Novichok viola la convenció internacional contra l'ús d'armes químiques, afegeixen Callamard i Khan, que també consideren l'atac contrari a les lleis dels drets fonamentals contra les execucions arbitràries i la tortura o el tracte inhumà als detinguts. L'enverinament a Navalni, "respon a una tendència, observada des de fa dècades, d'assassinats o temptatives d'assassinat contra ciutadans russos i crítics del govern, dins o fora del país", un comportament que les investigadores afirmen que "requereix ser respost per la comunitat internacional".

Imatge principal: Foto d'Alexei Navalni. - Europa Press.