El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha demanat aquest dimecres al govern rus l'alliberament de l'opositor Alexei Navalni amb "efecte immediat". En un comunicat, el tribunal amb seu a Estrasburg ha apuntat que ha pres aquesta decisió després de "considerar la naturalesa i extensió del risc sobre la vida" de Nalvalni.

Un tribunal de Moscou va condemnar l'opositor rus a tres anys i mig de presó a principis de febrer en fer efectiva una sentència de l'any 2014. Segons el tribunal, Navalni havia incomplert els termes de la llibertat condicional en no presentar-se l'any passat davant l'autoritat competent. El tribunal amb seu a Estrasburg justifica la seva petició de caràcter interí pels "riscos" que corre la vida de Navalni mentre roman en les instal·lacions penitenciàries, ja que el mateix opositor va traslladar en una apel·lació que el Kremlin "no li proporcionava suficients guàrdies per a la seva seguretat".

En primera instància, el Govern rus havia assegurat que Navalni es trobava protegit a la presó, ja que la seva cel·la estava videovigilada i tenia accés a "comunicacions electròniques", com "anomenades de telèfon", a més de rebre visites dels seus "advocats i dels membres de la comissió pública d'observació". Navalni va ser condemnat en 2014 a tres anys i mig i aquest mes un tribunal va ordenar el seu ingrés a la presó per violar les condicions de la seva llibertat provisional, en viatjar a Alemanya per a tractar-se d'un enverinament l'agost passat del qual l'opositor culpa al Kremlin, que nega la seva implicació.

El TEDH ja va condemnar Rússia

La setmana passada, les autoritats russes ja van descartar recórrer una sentència del TEDH que obligava Rússia a pagar 8.500 euros a Navalni per una detenció que va tenir lloc en 2012 durant unes protestes contra Vladimir Putin, en considerar que l'activista no va tenir accés a un judici just i es va violar la seva llibertat d'expressió.

La detenció de Navalni ha desencadenat una ona de protestes a Rússia que es repeteixen de manera regular i que ha tingut com a represàlia una cascada de detencions de membres del moviment encapçalat per l'opositor. L'activista s'enfronta ara a un nou procés per haver difamat presumptament a un veterà de la II Guerra Mundial, mentre que organismes pels Drets Humans i les principals potències occidentals demanen al Kremlin el seu alliberament.

Imatge principal: Foto d'Alexei Navalni. - EFE