La justícia russa ha condemnat el líder opositor Aleksei Navalni a una pena de tres anys i mig de presó en fer efectiva una sentència suspesa del 2014 que va ser qualificada d'arbitrària pel Tribunal Europeu de Drets Humans.

La jutgessa del cas ha dictaminat que Navalni, que va tornar a Rússia al gener després de recuperar-se de l'enverinament amb l'agent químic Novitxok, va violar la llibertat condicional quan no es va personar l'any passat davant de l'autoritat competent. La decisió satisfà la petició del Servei Penitenciari Federal (SPF) de convertir en real la pena suspesa dictada en el cas d'estafa i blanqueig de diners a la companyia Yves Rocher Vostok.

Els antecedents d'aquest cas recullen que, el 2014, Aleksei Navalni i el seu germà Oleg van ser condemnats en un cas de frau comercial i blanqueig de capitals. Estaven acusats del robatori de 26,7 milions de rubles (gairebé 500.000 dòlars) de l'empresa de perfumeria Yves Rocher Vostok, entre altres presumptes delictes.

En el cas d'Aleksei Navalni, la decisió judicial establia una pena suspesa de 3,5 anys de presó. El 2017, el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) va condemnar Rússia per sentències "arbitràries i poc raonables" dels tribunals. En la sentència feta pública aquest dimarts, el tribunal ha desatès els arguments de la defensa, que ha considerat que és il·legal la decisió de prolongar un any la llibertat condicional fins a finals del 2020.

A més, Navalni ha denunciat que no podia personar-se davant de les autoritats penitenciàries perquè es trobava a Alemanya, primer en coma i després rehabilitant-se de l'intent d'assassinat.

Enfrontament amb la jutgessa i la fiscal

Durant la vista, l'opositor s'ha enfrontat amb la jutgessa i la fiscal, i en el seu torn de paraula ha assegurat que "a la història (Putin) passarà precisament com a enverinador". "Tots s'han convençut que ell (Putin) és un simple funcionari de mala mort, que va ser posat en el càrrec per casualitat. Mai no ha participat en un debat. El seu únic mitjà de lluita és l'assassinat", ha sentenciat.

Els advocats de l'opositor també han avançat que recorreran sentència, que tindrà en compte els mesos que Navalni ja va passar en arrest domiciliari, per la qual cosa, en principi, només haurà de complir 2 anys i vuit mesos de presó.

El Kremlin ha rebutjat totes les crítiques que Europa ha fet sobre la detenció de Navalni i al desproporcionat ús de la força per part de la policia contra els manifestants en les multitudinàries protestes del 23 i 31 de gener en suport de l'opositor, en les quals van ser detingudes gairebé 10.000 persones.

La policia, que ha detingut més de 350 persones als voltants del tribunal, ha tancat els accessos a la plaça Roja i reforçat la seguretat en diversos llocs de la ciutat en previsió de protestes.