La presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units, Nancy Pelosi, ja l'ha espifiat amb Taiwan: "La Xina és una de les societats més lliures del món". Això és el que ha dit la dirigent nord-americana en una recent entrevista amb el programa Today de l'NBC, després de la polèmica visita a l'illa asiàtica. La cosa ha començat amb Pelosi defensant que el seu viatge era per mostrar a Pequín que Washington dona suport a Taipei, com a part de l'acord existent des del 1979 entre els EUA i Taiwan. Però la visita no era pas per fer un canvi de la posició nord-americana respecte del conflicte: "Encara donem suport a la política d'una sola Xina". Fins aquí, tot normal... fins que arriba el nyap discursiu de la presidenta.

La dirigent nord-americana ha insistit a deixar clar quin era l'objectiu del seu viatge: "Vam anar allà per reconèixer que l'statu quo és la nostra política". "No hi havia res disruptiu en això. Només es tractava de dir que la Xina és una de les societats més lliures del món", ha etzibat. És clar, unes declaracions que han aixecat polseguera a les xarxes socials: i és que després de disparar les tensions amb el gegant asiàtic amb la seva polèmica visita a l'illa, Pelosi semblava recular. És veritat que el seu gabinet ha intentat tapar l'espifiada amb una transcripció completa de l'entrevista, on substitueix "la Xina" per "Taiwan". "Taiwan és una de les societats més lliures del món", era la idea que presumptament havia de transmetre la presidenta. Però el programa Today ha compartit la conversa sencera, on a partir del minut 9:30 es pot veure com clarament es refereix en anglès a "la Xina" com "una de les societats més lliures".

Finalitzen les maniobres militars de la Xina

En qualsevol cas, les declaracions de Pelosi han coincidit amb la finalització de les maniobres militars de la Xina al voltant de Taiwan. Així ho ha anunciat aquest dimecres l'Exèrcit Popular d'Alliberament (EPA) mitjançant les xarxes socials, després de sis dies ininterromputs amb foc real a la zona. El portaveu del Comandament del Teatre d'Operacions Oriental de l'EPA, Shi Yi, ha afirmat que havia "completat amb èxit" diversos objectius en les recents maniobres. "L'EPA ha completat amb èxit diverses tasques i ha provat de manera efectiva les capacitats integrades de combat conjunt de les tropes", ha afegit.

Va ser dimarts passat quan la dirigent nord-americana va disparar de mala manera les tensions a l'estret de Formosa, fins al punt que mitjans xinesos van arribar a equiparar la situació amb la crisi dels míssils de Cuba de l'octubre del 1962. Era el primer viatge a Taiwan d'un alt-càrrec dels EUA en 25 anys, cosa que trencava la política "d'ambigüitat estratègica" cap al conflicte. La visita s'ha entès com una mena de reconeixement nord-americà a la independència de l'illa, malgrat que Washington havia respectat fins ara el principi d'una sola Xina: només reconeixia el govern amb seu a Pequín i no pas a Taipei. Es tracta d'un principi essencial per establir vincles amb el gegant asiàtic, ja que fa anys que la Xina reclama la sobirania sobre l'illa i considera que Taiwan és tan sols una província rebel: el conflicte va començar l'any 1949, quan els nacionalistes de Chiang Kai-shek (Kuomintang) van exiliar-s'hi després de perdre la guerra civil xinesa contra els comunistes de Mao Tse-tung.