Escalada de tensions a l'est asiàtic. El govern del Japó ha protestat aquest dijous perquè cinc dels nou míssils balístics que la Xina ha llançat enmig de les preocupacions internacionals per Taiwan, han caigut en territori japonès, informa Europa Press. Més concretament, els projectils haurien caigut a les aigües de l'Oceà Pacífic que banyen l'illa de Hateruma, que forma part de la prefectura d'Okinawa i està situada molt a prop de Taiwan, encara que una mica més cap a l'est. Segons la versió de Tòquio, la Xina ha llançat els míssils en aquella zona deliberadament, encara que aquelles aigües formen part de la Zona Econòmica Exclusiva del Japó i, per tant, estan destinades a l'explotació per al seu benefici, exploració i recursos. Per la seva banda, Taiwan ha denunciat aquest mateix dijous la incursió de 27 avions militars xinesos en el seu espai aeri.

Un llançament "extremadament coercitiu"

La reacció de les autoritats polítiques japoneses ha estat la preocupació per l'escalada de la violència: "Aquest és un problema greu que concerneix la seguretat nacional del nostre país i a la seguretat de la gent", ha reconegut el ministre de Defensa japonès, Nobuo Kishi, que ha titllat els llançaments de Pequín com una mesura "extremadament coercitiva" enmig de les tensions per Taiwan. Després d'això, Tòquio ha presentat una proposta diplomàtica a Pequín i ha mostrat preocupació davant els entrenaments militars xinesos, anunciats després de la visita de la presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units, Nancy Pelosi, a Taiwan.

La perillosa visita de Pelosi a Taiwan

La presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units (EUA), Nancy Pelosi, ha viatjat a Taiwan aquesta setmaba contra diverses advertències de dins i fora del seu país. La seva visita ha acabat sent poc productiva i molt tensa. Pelosi s'ha reunit amb la presidenta de Taiwan, Tsai Ing-wen, i ha proclamat que els Estats Units "no abandonaran Taiwan", però aquesta proclama porta lletra petita: "Tot i que respectant la nostra política d'una sola Xina (...) Som partidaris de l'statu quo, no volem que passi res a Taiwan per la força", segons ha recollit The Guardian. De manera que la visita de Pelosi que tant ha enfadat a Pequín li ha servit per ser condecorada amb l'Ordre dels Núvols Propicies pel seu "suport" al territori taiwanès i per mostrar un suport que no va més enllà del desig de continuar amb les relacions estretes entre els seus governs. Per la seva banda, Tsai ha subratllat el compromís de Taiwan amb "mantenir la pau i la seguretat a l'Estret de Taiwan" i ha declarat que la seva Administració convertirà l'illa en "una força estabilitzadora clau" a l'hora de "garantir el desenvolupament estable del comerç global i de les cadenes de subministrament".