El govern xinès ha anunciat aquest divendres sancions contra la presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units, Nancy Pelosi, i els seus familiars directes. Tot plegat es produeix, dos dies després de la polèmica vista de Pelosi a Taiwan, i és aquest viatge diplomàtic el que ha desencadenat les sancions, ja que la Xina les justifica per "fer cas omís de la preocupació i la ferma oposició" de Pequín al seu viatge a Taiwan i per "soscavar la sobirania i la integritat territorial" del país asiàtic, segons recull Efe. 

Com seran aquestes sancions que cauran sobre Pelosi i la seva família encara no se sap, ja que des del govern xinès no s'ha especificat. Tanmateix, han insistit a ressaltar la gravetat de les accions de Pelosi, que consideren que ha interferit "en els assumptes interns de la Xina" i "amenaçar la pau i l'estabilitat a l'Estret de Taiwan".

Pequín feia temps que avisava de conseqüències en el cas que el viatge que plantejava la presidenta de la Cambra estatunidenca es consumés, fins i tot dins del govern dels Estats Units es veia el viatge amb recel, però Pelosi l'ha acabat fent de totes maneres. El viatge ha despertat tensions a entre les dues grans potències i a la mateixa regió, sense fer cap canvi significatiu, ja que la demòcrata va afirmar que els Estats Units "no abandonaran Taiwan", però aquesta proclama porta lletra petita: "Tot i que respectant la nostra política d'una sola Xina (...) Som partidaris de l'statu quo, no volem que passi res a Taiwan per la força".  

Resposta militar de la Xina 

Davant de la visita de Pelosi la Xina ha organitzat una sèrie de maniobres militars al voltant de Taiwan, les quals van començar el passat dijous. Aquests exercicis de l'Exèrcit xinèºsegons el Ministeri de Defensa de l'illa. En les darreres hores aquestes maniobres han afectat 18 rutes aèries internacionals de l'illa i més de 900 vols s'han vist obligats a modificar la ruta. 

A més, aquest divendres, vaixells i avions de guerra de l'Exèrcit Popular d'Alliberament (EPL, Exèrcit xinès) han creuat la línia mitjana de l'Estret de Taiwan, segons les autoritats taiwaneses. El Ministeri de Defensa de l'illa ha qualificat de "forta provocació" aquestes actuacions xineses. El Ministeri taiwanès ja va denunciar ahir dijous que 22 avions militars xinesos van travessar la línia mitjana en aquesta jornada, però de moment no ha detallat quants vaixells i aeronaus ho han fet aquest divendres. Tot i això, les maniobres xineses es produeixen molt a prop de l'illa i s'han apropat a aigües controlades per altres estats com el Japó.