El ministeri de Defensa rus ha culpat aquest dimecres els soldats de base, del fiasco a la base militar de Makiivka, a la Donetsk ocupada per Rússia, la nit del 31 de desembre, perquè van usar el mòbil per felicitar el Cap d'Any a les seves famílies. A conseqüència d'això, l'exèrcit ucraïnès els hauria localitzat i va causar la mort d'uns 400 efectius, que el govern rus rebaixa a 89.  "És evident que la raó principal va ser encendre i utilitzar els mòbils de forma massiva i a l'abast de les armes de l'enemic, contravenint la prohibició que hi ha [al respecte]", ha assenyalat el tinent general Sergei Sevryukov sense aportar-ne més detalls. "Aquest factor va permetre a l'enemic localitzar i determinar les coordenades de la situació del personal militar per a un atac amb míssils", ha afegit.

Sevriukov ha indicat que quatre míssils HIMARS van impactar contra l'edifici on hi havia els militars russos, i dos projectils més usats en l'atac "van ser interceptats". L'atac es va produir al voltant de la mitjanit. El govern rus ha anunciat que prendrà mesures “per evitar successos tràgics semblants en el futur” i ha dit que castigarà els culpables. La versió de Rússia, però, contrasta amb els informes de la intel·ligència britànica, que parla d'un error a l'hora d'emmagatzemar explosius.

En el seu informe diari sobre la guerra d'Ucraïna, els britànics creuen que "hi ha una possibilitat realista que la munició s'emmagatzemés a prop de l'allotjament de les tropes, que va detonar durant l'atac creant explosions secundàries". És a dir, que l'atac va resultar més mortífer per un error de planificació a la base militar, i per tant no seria culpa dels soldats sinó dels comandaments. "L'exèrcit rus té una història d'emmagatzematge de munició poc segura des de molt abans de l'actual guerra, però aquest incident destaca com les pràctiques no professionals contribueixen a l'alta taxa de baixes de Rússia", indiquen els britànics.

Malestar amb Putin

Mentrestant, per primera vegada, polítics russos s'han expressat en contra de com el president rus, Vladímir Putin, condueix la guerra d'Ucraïna. El que ha activat les alarmes ha estat el fiasco que l'exèrcit rus va patir la nit de Cap d'Any al Donetsk ocupat, on haurien mort 400 persones i ferit unes 300 més, tots elles soldats russos. El senador i exviceministre d'Afers Exteriors Grigory Karasin ha demanat públicament obrir una investigació interna per determinar què va fallar. I el diputat Sergei Mironov ha acusat els oficials de ser responsables del desastre per haver ordenat que els soldats s'allotgessin en un edifici sense protecció suficient.