La nit de Cap d'Any no va ser massa tranquil·la pels soldats russos desplegats a la caserna de la ciutat de Makíivka, a la regió de Donetsk. Aquest dilluns el departament de defensa del Kremlin ha confirmat que 63 soldats desplegats en aquesta caserna van morir després de l'atac amb míssils per part de l'exèrcit ucraïnès. La regió del Donetsk, actualment controlada per Rússia, va ser annexionada el passat setembre després del polèmic "referèndum" organitzat per part de l'administració russa. Ara per ara, l'exèrcit ucraïnès segueix amb les ofensives per tractar de recuperar aquests territoris que reclamen com a propis.

"El règim de Kíev va atacar amb sis míssils HIMARS, produïts als Estats Units, una caserna temporal d'una de les unitats de militars russos en la localitat de Makíivka", ha declarat el portaveu del comandament rus, Igor Konashénkov, qui ha afirmat que la defensa antiaèria russa va derrocar dos dels sis projectils. Segons Defensa, "a conseqüència de l'impacte de quatre míssils van morir 63 militars russos", que afegeixen que els familiars i reunits dels militars morts "rebran tota l'ajuda i el suport necessaris". El comandament ucraïnès, per part seva, va informar sobre aquest atac en el seu compte de Facebook, en assenyalar que "Pare Noel va empacar 400 cadàvers de porcs russos", a més de 300 ferits.

En les darreres setmanes i mesos, després de l'inici de la contraofensiva ucraïnesa per tractat de recuperar els territoris annexionats per Rússia, l'exèrcit ucraïnès ha aconseguit atacar amb èxit diferents casernes militars russes situades en zones frontereres o en disputa. Aquests atacs han suscitat una onejada de crítiques per part de bloguers i internautes que sempre s'han mostrat a favor de la invasió d'Ucraïna, però ara critiquen que hi ha un gran nombre de soldats russos concentrats en zones de fàcil abast pels míssils ucraïnesos.

Ofensiva russa contra Kíiv

L'Exèrcit ucraïnès ha explicat aquest dilluns que ha pogut interceptar i neutralitzar gran part dels drons i míssils llançats per Rússia contra el país de manera massiva durant la passada nit. "Les Forces de Defensa d'Ucraïna van destruir un total de 39 drons que les forces russes van llançar contra el país, juntament amb 2 UAV (aeronaus no tripulades) de reconeixement del tipus Orlan-10 i un míssil guiat llançat des de l'aire del tipus Kh-59, en la nit de l'1 al 2 de gener de 2023", ha assenyalat el comandament de la Força Aèria de l'Exèrcit ucraïnès.

Per part seva, l'alcalde de Kíev, Vitali Klitschko, una de les ciutats afectades pels bombardejos d'aquest dilluns, ha confirmat que "els ocupants russos van llançar un atac a gran escala amb 'drons kamikaze' del tipus Shahed-131/136 de fabricació iraniana". Encara que l'Exèrcit ucraïnès ha informat del nombre de drons i míssils interceptats, s'ignora la quantitat total d'artefactes llançats per Rússia en les últimes hores, encara que s'ha confirmat que alguns han aconseguit impactar en instal·lacions elèctriques i edificis civils.