L'expresident del Parlament Europeu entre 1997 i 1999, José María Gil-Robles, ha mort aquest dilluns als 88 anys, segons ha confirmat la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola. El fill de José María Gil-Robles, històric líder de la Confederació Espanyola de Dretes Autònomes (CEDEIXI), "va liderar el Parlament en moments de canvi amb una gran determinació per a fer aquesta institució més forta i pròxima als ciutadans", ha escrit en el seu perfil oficial de Twitter Metsola. Així mateix, s'ha mostrat "trista" per la notícia i ha donat el seu més sentit condol a família i amics.

"Trista per la defunció de l'expresident del Parlament Europeu José María Gil-Robles. Va liderar el Parlament en moments de canvi amb una gran determinació per a fer aquesta institució més forta i pròxima als ciutadans. El nostre més sentit condol a la seva família i amics", ha assenyalat Metsola a Twitter.

També s'ha pronunciat en el mateix sentit Jaume Duch, portaveu i director general de Comunicació del Parlament Europeu, qui també ha publicat un missatge en record de Gil-Robles: "Se n'ha anat José María Gil-Robles, un gran president del Parlament Europeu, però per sobre d'això un mestre i un amic, un exemple de servei als ideals europeus, un home de diàleg, obert, conciliador, intel·ligent, savi i divertit. Va ser un honor treballar amb ell".

Nascut a Madrid en 1935, durant la Transició va fundar la Federació Popular Democràtica i també va formar, juntament amb Esquerra Democràtica de Joaquín Ruiz-Giménez, la Federació de la Democràcia Cristiana. Més tard es va incorporar al Partit Demòcrata Popular d'Óscar Alzaga, de la mà del qual va arribar a Aliança Popular, convertida més tard en el PP. El 1989 es va convertir en europarlamentari i vuit anys més tard, l'any 1997, va passar a ser el president del Parlament Europeu, càrrec que va ostentar fins a 1999.