El primer ministre del Japó, Fumio Kishida, ha canviat de plans en les últimes hores i aquest dimarts es reunirà amb el president ucraïnès Volodímir Zelenski a Kíiv, segons ha anunciat la cadena estatal del país NHK. Kishida es trobava de viatge oficial a l'Índia aquest dilluns i en lloc de tornar cap al Japó, tal com estava programat, s'ha dirigit cap a Polònia, des d'on aquesta matinada ha agafat un tren per entrar en territori ucraïnès. És la primera visita d'un mandatari japonès des que va començar la guerra, ara ja fa gairebé 13 mesos, mentre que Zelenski ha anat rebent altres líders mundials que s'han volgut desplaçar fins al seu país en guerra per expressar-li el seu suport. Aquesta visita sorpresa de Fumio Kishida coincideix amb la de Xi JinPinglíder suprem de la Xina, a Vladímir Putin a Rússia. La seva trobada al Kremlin es va allargar durant més de quatre hores i quan es va anunciar aquesta visita, des de Tòquio van advertir que la seguiren amb atenció. Aquest dimarts continuaran les seves converses. 

El Japó presideix el G7 aquest 2023

És molt poc habitual que un alt càrrec japonès, en aquest cas el seu primer ministre, faci un canvi de plans tan sobtat i d'última hora en la seva agenda oficial. Amb tot, a finals de gener en una sessió parlamentària es va acordar que Kishida visitaria el país "si es produïen les condicions adequades", un moment que sembla haver arribat ara.  Així, aquest possible viatge estava planejat des de començaments d'any, segons informen els mitjans japonesos, que també apunten davant la visita sorpresa que aquest desplaçament no es podia programar amb molta antelació ni fer-se públic per qüestions de seguretat. De fet, des del ministeri d'Exteriors encara no han confirmat el viatge, tot i que el líder ha arribat a Ucraïna aquest dimarts. 

Amb aquesta visita, que coincideix amb la de Xi Jining a Moscou, el govern japonès vol mostrar el seu suport a Ucraïna i reforçar-lo, després d'aprovar una sèrie de sancions contra Rússia, entre les quals la congelació d'actius d'alts càrrecs del Kremlin, entre els quals el primer ministre rus, Mikhail Mishustin. Coincidint amb el primer aniversari de la guerra d'Ucraïna, el mateix Kishida va anunciar una nova ajuda financera de 5.500 milions de dòlars pel país de Zelenski. Cal tenir en compte que el Japó presideix actualment el G7 i també va prometre una cimera en línia amb el president del país. 

Viatge a l'Índia per reforçar-se contra la Xina 

Abans d'aquesta visita sorpresa, Kishida es trobava de viatge oficial a l'Índia, on s'ha reunit amb el primer ministre del país, Narendra Modi. Aquesta trobada s'ha produït per donar veu al conegut com a sud global, els països en desenvolupament i enfortir la relació entre els dos països, segons el líder hindú, que va treure pit que els dos països presideixen aquest 2023 el G20 i el G7, respectivament. Segons Modi, els dos països comparteixen "valors democràtics i el respecte a l'estat de dret". Per la seva part, des del Japó s'ha insistit en el fet que l'Índia juga un paper fonamental en la llibertat de la regió del Índic-Pacífic, davant la Xina. Fa setmanes que el govern treballa en aquest pla per impulsar una regió "lliure i oberta", en la qual l'Índia és clau: "El Japó reforçarà la coordinació amb els Estats Units, Austràlia, Regne Unit, Canadà, Europa i altres. Clarament, l'Índia és indispensable", defensava el mateix Kishida.