La justícia belga ha identificat en la figura d'Ali bin Samikh Al Marri, ministre de Treball a Qatar, com el cervell de tota la trama de corrupció al Parlament Europeu. Així, era ell qui s'encarregava de controlar les tasques del principal imputat pel Qatargate, l'exeurodiputat italià Pier Antonio Panzeri. Aquest va pactar a mitjans de gener un acord amb la Fiscalia assegurant que es penedia dels seus actes i va firmar també un document de cooperació amb la justícia belga. Ara, segons publica la revista Político, l'informe de la justícia belga descriu la xarxa establerta a Brussel·les en què Panzeri era l'home de Qatar a Europa, controlat sempre pel ministre qatarià. Els altres noms claus en aquesta trama eren el de l'exvicepresidenta de la cambra, la grega Eva Kailí, Maria Arena, Alessandra Moretti, Andrea Cozzolini o Marc Tarabella.

L'1 de novembre, l'ambaixador de la Unió Europea a Qatar, Cristian Tudor, compartia unes imatges a les xarxes que arran de la investigació del Qatargate han pres un altre significat. El polític informava de la reunió entre Eva Kailí i el ministre Al Marri, en què ella el va felicitar pel "compromís de Qatar de continuar amb les reformes laborals després del Mundial de futbol i li va desitjar un bon torneig". Un mes després, al desembre, el nom de Kailí va saltar als mitjans de comunicació per l'escàndol de corrupció. Tot i aquesta relació entre l'exvicepresidenta i el ministre, la justícia belga assegura que ells dos no interactuaven, sinó que l'encarregat de fer d'enllaç era Francesco Girogi. Aquest havia estat assessor de Panzeri i en el moment de la investigació era parella de Kailí i pare de la seva filla, a qui havia conegut treballant a Brussel·les. En el document es determina que les ordres de Qatar les donava Panzeri a Girogi, i era ell qui les comunicava a la seva dona. 

Més socialistes investigats pel Qatargate

El passat dijous, 16 de febrer, la justícia belga va implicar més diputades del grup socialista en la seva investigació sobre el Qatargate i el Marroc. Aquestes són la belga Marie Arena i la italiana Alessandra Moretti i els seus noms van aparèixer en l'ordre de detenció per càrrecs que corrupció i blanqueig de l'eurodiputat italià Andrea Cozzolino i haurien actuat  seguint les ordres de Panzeri durant una reunió sobre una possible resolució del Parlament Europeu sobre Qatar. Panzeri, que ja no era eurodiputat, hauria intentat influir en el resultat de la resolució en favor de l'Estat de l'Orient Mitjà a través de les dues representants. 

Dies abans, s'havia arrestat al també eurodiputat socialista belga Marc Tarabella, i la fiscalia li va imputar càrrecs de corrupció.  L'arrest es va poder dur a terme gràcies a la retirada de la immunitat que va fer el Parlament Europeu en el cas de Tarabella unes setmanes abans. . A més de perdre la immunitat, Tarabella ha estat expulsat del grup parlamentari dels socialistes pels seus vincles amb l'escàndol.