Ucraïna fa 102 dies que està en guerra i això no només es nota en les ciutats destrossades i en ruïnes com Mariúpol o Khàrkiv, sinó que també es veu i es palpa als hospitals. "Als hospitals hi ha gent de trauma, moltíssima, que ve d'algun lloc on hi ha hagut una explosió. Hi ha centres que recullen sang per poder fer transfusions perquè també és quelcom que escasseja. A l'est d'Ucraïna no podem fer massa valoracions, només sé que s'estan quedant sense existències". Arman Kacharian era, abans que comencés la guerra, el líder del control del càncer al Ministeri de Salut d'Ucraïna. Ara, ens diu que li posem el títol d'expert estatal. En conversa amb ElNacional.cat destaca que el país està preparat per atendre ferit de guerra. "Desgraciadament, estem preparats perquè fa temps que estem en guerra. Rússia va començar la guerra fa anys, malauradament tenim experiència perquè ja hi ha des del 2014 territoris ocupats al nostre país". Així, constata que cooperen amb la Comissió Europea, Metges sense Fronteres i l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Li preguntem si sap el nombre d'hospitals que han estat malmesos durant la guerra. Ens respon que creu que podrien ser uns 300 centres. Posa èmfasi en el fet que els metges estan preparats tècnicament perquè han vist traumes. L'afegit, però, és que en molts hospitals no hi ha ni electricitat, ni aigua corrent, ni tecnologia per poder treballar. "En aquest context, l'ajuda internacional és clau. Hi ha equips mèdics internacionals que ens ajuden a fer operacions complicades en condicions molt difícils i també a traslladar pacients de llocs, com per exemple, de Khàrkiv a Kíiv". 

En temps de guerra, però, solucions d'emergència són vàlides. I fets que no ho serien en un context normal, estan permesos. En aquest sentit, molts cossos han estat enterrats en fosses comunes o bé als jardins de casa. "Serveis d'emergència estan treballant amb aquesta 'problemàtica'. Els veïns han enterrat els cossos de coneguts seus, d'amics, de familiars als jardins, parcs o qualsevol lloc on han pogut. Tot això, s'ha d'arreglar, està clar. Però no és fàcil ni és un període fàcil per poder-ho fer. S'han de treure aquests cossos i portar-los a un altre lloc. S'ha d'organitzar". A contracor, admet que no se sap quant tardaran a reorganitzar-ho tot. 

Cooperació amb l'OMS

Així, la portaveu de Salut Pública de l'OMS, Margaret Harris, destacava fa uns dies en aquest mateix diari, que fan feina braç a braç amb el Ministeri de Sanitat ucraïnès perquè "nosaltres oferim i els donem suport amb les coses que necessiten". D'aquesta manera, assegurava que hi ha diverses persones o personal de l'OMS repartit per totes les províncies i hi ha 50 equips d'emergències arreu. D'aquesta manera, explicava que hi ha equips mòbils perquè s'han registrat més de 200 atacs a hospitals, i que, per tant, hi ha zones on l'accés a cures és molt complicat. Destacava, doncs, que en algunes zones hi ha 'hospitals de campanya'. A l'est d'Ucraïna, constatava que s'hi fan evacuacions, i també s'intenta fer formacions a la regió del Donbass. Allà, per això, les formacions són una mica diferents. Així, es dona suport al fet de realitzar, per exemple, transferències de sang en condicions extremes, al mig de la guerra o amb bombes, què es pot fer amb un trauma, o què s'ha de fer si cal amputar o com afrontar cremades severes. 

El coronavirus a Ucraïna

A Harris, li vam preguntar pel coronavirus. A Kacharian, també. "La guerra no ha aturat la covid", insistia la portaveu de l'OMS. I és que just abans de la invasió russa, Ucraïna estava immersa en una onada de coronavirus. "Estava essent complicat tenir la població vacunada i ara, a més d'això, tens molta gent mobilitzada i desplaçada internament", confessava. És difícil, ara per ara, trobar dades oficials sobre la vacunació al país, Reuters assenyalava en un gràfic de finals de febrer que un 35,7% de la població hauria estat vacunada. Kacharian constata que les vacunes que està fent servir el país són Moderna, Pfizer i AstraZeneca, vacunes aprovades per la mateixa OMS. Li preguntem si mai han administrat la vacuna russa Sputnik V. L'únic moment de l'entrevista que es permet somriure. "No, mai no l'hem fet servir. Administrem les que ens arriben a través de COVAX (Fons d'accés global per a vacunes Covid-19)". 

 

Imatge principal: hospital de campanya de Popasna / Efe