El Fons d'Accés Global per Vacunes Covid-19 (Covax) ha donat un total de 1.000 milions de dosis de la vacuna contra la covid. La xifra s'ha assolit just després d'un enviament d'1,1 milions de vacunes  Ruanda. Així ho ha explicat l'Organització Mundial de la Salut, que ha elogiat que els subministraments han arribat ja a 144 països. 

"Covax està liderant l'operació d'adquisició i subministrament de vacunes més gran de la història, amb entregues a 144 països fins ara com ara. Però la feina que s'ha fet fins ara només és un recordatori de tota la feina que encara queda", ha exposat l'OMS a través d'un comunicat que recollia Europa Press. 

En aquest sentit, l'organització ha ressaltat que 36 Estats membres han vacunat a menys del 10% de la seva població i 88 països a menys del 40%. Això s'explica, segons constata la mateixa entitat, per l'aclaparament de les vacunes dels països rics. A més, també en són culpables els diferents brots que hi ha hagut que han provocat bloquejos i tancaments fronterers. 

El programa tenia una ambició més gran, però s'ha vist "compromesa" per l'"aclaparament" dels països rics. Alguns dels quals ja estan administrant terceres i quartes dosis a les seves poblacions. 

Per aquest motiu, l'organització també constata que ara és el moment de demanar als governs i les farmacèutiques que facin arribar eines de salut i "posin fi als cicles de mort i destrucció d'aquesta pandèmia" i també "limitin noves variants i impulsin una recuperació econòmica global".

Covax no és on voldria ser

La xifra és alta, però tampoc és l'esperada. L'organització tenia previst poder distribuir 2.000 milions de vacunes. És precisament per aquest motiu que, els països en desenvolupament estan recorrent, cada vegada més, a les vacunes de fabricació pròpia perquè el programa Covax, no acaba d'arribar a tot arreu. 

L'últim pronòstic de subministrament, el 8 de setembre, el programa esperava proporcionar 1.400 milions de dosis de vacunes durant el 2021, un dèficit de quasi un terç. Finalment, les dades s'ha quedat en 1.000 milions. L'escassetat es deu, sobretot, a les limitacions de les exportacions i la fabricació i a causa de l'augment de la demanda dels països productors de vacunes. 

Les dades de la UE a Covax

El passat mes d'octubre, la Unió Europea havia exportat més de 1.000 milions de dosis de vacunes contra la covid a uns 150 països en els últims 10 mesos. Així ho explicava la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que concretava que uns 87 milions de dosis produïdes dins la UE havien arribat a països pobres a través del mecanisme Covax. "Sempre hem compartit les nostres vacunes amb la resta del món. Hem exportat tant com hem entregat als ciutadans de la Unió Europea", deia Von der Leyen en una declaració, que havia recollit l'ACN.

Per altra banda, la presidenta de l'executiu comunitari assegurava que, juntament amb el president dels Estats Units, Joe Biden, s'havien proposat que el 70% de la població mundial estigués vacunada el 2022. "La Unió Europea està fent la seva part", detallava Von der Leyen. En aquell moment, va advertir que en els pròxims mesos es donaran almenys 500 milions de dosis als països que més ho necessitin. 

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari es prepara per administrar una vacuna a un nen / Efe