El cap de l'agència de vigilància atòmica de l'ONU ha condemnat un atac amb avions no tripulats contra un dels sis reactors nuclears de la central nuclear de Zaporíjia controlada per Rússia a Ucraïna, dient que aquests atacs "augmenten significativament el risc d'un accident nuclear important". En declaracions a Twitter, Rafael Grossi, ha confirmat, almenys, tres impactes directes contra les estructures de contenció del principal reactor de la central nuclear. "Això no pot passar".

Grossi ha dit que es tractava del primer atac d'aquest tipus des del novembre del 2022, quan es van establir cinc principis bàsics per evitar un accident nuclear greu amb conseqüències radiològiques. 

Els funcionaris russos de la planta han afirmat que el lloc va ser atacat diumenge per drons militars ucraïnesos, inclòs un atac a la cúpula de la sisena unitat d'energia de la planta.

L'agència d'intel·ligència d'Ucraïna ha negat tota responsabilitat per l'atac. "Els atacs russos, inclosos els d'imitació, al territori de la central nuclear ucraïnesa... han estat durant molt de temps una pràctica criminal ben coneguda dels invasors", ha dit un portaveu als mitjans locals.

Segons les autoritats de la planta, no hi ha hagut danys crítics ni víctimes i els nivells de radiació a la planta han estat normals després dels atacs. Tot i això, més tard diumenge, l'agència nuclear estatal russa Rosatom ha dit que tres persones van resultar ferides a causa de l'atac. Suposadament, un dels impactes hauria estat sobre la cantina. 

Atacs sobre la infraestructura elèctrica del país

El ministeri també parla de danys en una línia d'alt voltatge de la regió de Khàrkiv (nord-est) que ha afectat el funcionament d'una altra subcentral elèctrica. Dues línies d'alta tensió més van deixar de funcionar a la regió de Dnipropetrovsk, que també ha estat atacada amb drons. A més, els fragments d'un míssil rus enderrocat per les defenses ucraïneses a Dnipropetrovsk han generat una explosió en una infraestructura gasística de la regió i han provocat danys en un edifici.

L'empresa estatal ucraïnesa d'electricitat, Ukrenergo, també ha informat de danys a l'equipament d'una subestació elèctrica d'aquesta mateixa regió. Segons Ukrenergo, prop de 400 localitats de les regions de Donetsk, Zaporíjia, Mykolajiv, Sumi, Khàrkiv i Kherson estan sense electricitat a causa dels atacs russos o les hostilitats en regions del front o frontereres amb Rússia.

Rússia ha llançat les últimes dues setmanes els pitjors atacs contra el sistema energètic ucraïnès des de finals del 2022, quan milions d'ucraïnesos van passar setmanes sense llum ni calefacció a causa dels bombardejos de les seves centrals elèctriques i tèrmiques. Centenars de milers d'abonats al sistema elèctric van patir talls d'electricitat en aquestes darreres onades d'atacs.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!