El president del parlament britànic, John Bercow, ha avisat aquest dilluns al govern de Theresa May que no pot sotmetre a votació el mateix acord del Brexit que la cambra ja va rebutjar la setmana passada. Segons ha argumentat a la Cambra dels Comuns, un tercer vot sobre el Brexit només és “legítim” si la proposta que presenta el govern és nova o hi ha canvis “substancials”.

“Si el govern desitja presentar una nova proposta que no sigui la mateixa ni substancialment la mateixa que la que es va votar el 12 de març, això seria completament ordenat”, ha afirmat. Tot seguit, però, ha advertit que “el que el govern no pot fer legítimament és tornar a presentar a la cambra la mateixa proposta o substancialment la mateixa proposta rebutjada la setmana passada”.

Amb tot, ha assegurat que no s’ha d’interpretar el seu discurs com “l’última paraula” sinó més aviat com les condicions perquè un tercer vot sigui possible a Westminster aquesta setmana, tal com inicialment preveia fer el govern de May. Bercow ha enviat l’avís després que diversos diputats li hagin traslladat “preocupacions” pel fet que la cambra hagi de votar “repetidament” sobre la mateixa proposta.

Segons ha argumentat la proposta del 12 de març del govern contenia “canvis” respecte la que van votar els diputats britànics al gener, i a més es va acompanyar de “tres documents nous” que May va obtenir després de negociacions d’última hora amb Brussel·les. 

Hi haurà tercera votació?

La Cambra dels Comuns va tombar dimarts passat per segona vegada en una votació ‘decisiva’ la moció de May que proposava avalar l’Acord de Retirada, el text que estableix les condicions per la sortida britànica de la Unió Europea de forma consensuada amb els Estats membres.

Dos dies més tard els diputats britànics van votar ajornar el Brexit aprovant la moció registrada pel govern britànic, que preveu prorrogar la sortida de la UE fins al 30 de juny si la Cambra dels Comuns aprova l'Acord de Retirada abans del 20 de març.  Per contra, diu la moció, si no s'ha aprovat l'acord abans d'aquesta data una extensió més enllà del 30 de juny "requeriria que el Regne Unit participés a les eleccions europees". 

Davant d’aquesta decisió, la previsió fins aquest dilluns era que el govern britànic sotmetés a votació per tercera vegada l’acord abans del dia 20 i abans que el dia 21, aquest dijous, els 27 es reuneixin a Brussel·les per decidir si concedeixen o no una pròrroga del Brexit.